Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта,

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта,
Коментари Харесай

Макрон към Денков: Оценявам куража, който българските власти показват от началото на войната в Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските управляващи за смелостта, която демонстрират от началото на войната в Украйна и обстоятелството, че страната промени модела на връзките си с Русия.

" Ние сме извънредно единни във връзка с поддръжката за Украйна, изправена пред нападателната съветска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на поддръжката за Украйна, ние действаме дружно с европейските ни сътрудници и по този метод постигнахме утвърждение на 50 милиарда евро.

Оценявам куража, който демонстрират българските управляващи още от началото на спора в Украйна, да трансформират в такава степен модела на връзките си с Русия ", съобщи Макрон и добави, че Европейски Съюз би трябвало да играе по-голяма роля в обезпечаването на личната си сигурност и отбранителните си качества.

Френският президент посрещна в Елисейския замък българският министър председател Николай Денков с военни почести.

Освен общата взаимност към Украйна и напъните за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон открои като допирни точки сред България и Франция съдействието в региона на нуклеарната енергетика и усилването на европейската интеграция.

" Ядрената сила е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията ", акцентира той.

Макрон поздрави българските управляващи и за напъните за още по-голяма европейски интеграция посредством присъединение към Шенген и напъните за присъединение към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков посочи, че девизът на страната ни " Съединението прави силата " през днешния ден наподобява по-голям от всеки път. Той увери, че българското държавно управление и парламентарно болшинство ще продължат да поддържат Украйна и нейния народ, както посредством националните старания, по този начин и посредством интернационалните форми на съдействие.

" Затова България към този момент е изпълнила задачата си за 2% от Брутният вътрешен продукт като разноски за защита и продължава да го прави, укрепвайки качествата си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО ", сподели Деков.

Той подсети, че страната ни се приготвя за присъединение към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по превъзмогването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Дълбоки благодарности към Франция за поддръжката в нашите старания в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен сътрудник, който интензивно извършва отговорностите си ", уточни Денков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР