Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис
Коментари Харесай

Макрон настоява Джонсън да удържи на обещанието, дадено на европейците

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън да удържи на " думата, дадена на европейците " в границите на Брекзита, на фона на напрежения в Северна Ирландия. Това заяви президентската канцелария, представена от Франс прес.

Френският държавен глава съобщи, че е " подготвен " за обновяване на френско-британските връзки, само че " акцентира, че този нов ангажимент постанова британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да съблюдават рамката, избрана от споразуменията за Брекзит ", уточни Елисейският замък след среща сред двамата водачи в коридорите на форума на Г-7.

Ситуацията към Северна Ирландия и специфични търговски разпореждания, планувани за английската провинция след Брекзита, утежняват връзките сред обединеното кралство и Европейски Съюз. Това хвърля сянка върху лидерския конгрес на Г-7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на Европейски Съюз разчитат да показват обединен фронт, изпълнен с готовност да вдъхне нова динамичност в мултилатерализма, с цел да улесни възобновяване след пандемията и битката против стоплянето на климата, написа Българска телеграфна агенция.

Лондон упреква Брюксел, че възприема " прекомерно пуристки метод " в използването на новите характерни митнически разпореждания за Северна Ирландия, планувани в " северноирландския протокол ", контрактуван след сложни договаряния в границите на Брекзита. Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези ограничения пораждат напрежения в английската провинция, даже конфликти, да вземем за пример при започване на април.

В сряда в Лондон имаше полемики по този въпрос, само че не се стигна до прогрес - Европейски Съюз съобщи, че без съмнение ще вземе ответни ограничения, в случай че Лондон откаже да ползва ситуациите от протокола.

След диалога на четири очи с Макрон се чака Джонсън да приказва също с ръководителите на Европейски Съюз и с немската канцлерка Ангела Меркел.
Като посочи, че Г-7 не е площадка, където наложително би трябвало да се стигне до " неотложно решение ", представителят на английския министър председател означи през вчерашния ден, че " всички варианти са на масата ", а стремежът е да се опази единството на кралството, застрашено съгласно него от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също удостовери, че поддържа протокола, който дава опция да се избегне връщането на твърда граница на острова и подсигурява съгласно него мира в английската провинция, подписан през 1998 година след три десетилетия кръвопролития
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР