Президентът на Франция Еманюел Макрон е подарил на папа Франциск

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон е подарил на папа Франциск
Коментари Харесай

Макрон може би е подарил на папата крадена книга

Президентът на Франция Еманюел Макрон е подарил на папа Франциск книгата " Към безконечния мир " на Имануел Кант с щемпел на Академичната читалня в Лвов, заяви Telewizja Polska.

Според някои мнения книгата може да е била открадната по време на Втората международна война, само че полското министерство на културата и националното завещание показват, че сведенията досега не са задоволителни, с цел да настояват това.

В понеделник папа Франциск одобри Еманюел Макрон на частна визита. Това беше третото посещаване на сегашния президент на Франция във Ватикана, като този път то продължи към 3 часа. Визитата на Макрон беше обвързвана с междурелигиозна среща за мир, проведена в Рим от общността на Свети Джайлс.

По време на срещата на папата с президента на Франция се размениха дарове, както е обичайно. Франциск подари на френския политик сбирка от свои произведения и бронзов медальон с колонада в Свети Петър в Рим. От своя страна Макрон подари на папата първото френско издание на книгата на Имануел Кант " Към безконечния мир " от 1796 година

Кореспондентът на " La Croix " в Рим разгласява в  " Туитър " фотография на заглавната страница на дисертацията на Кант, като уточни, че фотографията е от пресслужбата на Ватикана. На страницата на книгата, която Макрон подари на папата, има щемпел: " Академична читалня в Лвов ".

L'entretien entre Emmanuel Macron a pris fin, il a duré 55 minutes. Le président a offert au pape une édition de 1796 du Projet de paix perpétuelle " d'Emmanuel Kant (photo Vatican)
— LB2S (@LB2S)

" Старият щемпел, даден през днешния ден на папа Франциск от президента на Франция, е забавен образец за това по какъв начин маркирането на архиви и библиотеки може да носи историческо удостоверение за бъдещето... Има ли нещо забавно в това? " - написаха пост в " Туитър " от " Полските архиви на новите досиета ".

Френският публицист Арно Бедат съобщи в обществената мрежа, че копие от рядкото първо издание на дисертацията на Кант за мира, дарено на папа Франциск, е било закупено за 2500 евро в книжарница Hatchuel в Париж. Според описанието на книжарницата екземплярът с щампа на " Академичната читалня в Лвов " е трябвало да се намира във Франция преди Втората международна война. Бедат означи, че книгата е намерила своя път до парижки книжар към 1900 година

Заместник-директорът на Центъра за разговор " Юлиуш Мерошевски ", работещ за разговор с нациите от Източна Европа, доктор Лукаш Адамски написа в обществените медии, че книгата, подарена на папата от Макрон, " принадлежи на библиотеката на Академичната читалня, студент от Лвов асоциация ".

" Тя може да е била открадната от немските окупационни управляващи по време на Втората международна война - още повече, че е скъпо издание на работата на Кант ", сподели той. И добави, че книгата може да е била продадена преди този момент, открадната или сменена, тъй като е огромна полезност.

Властите в Полша са почнали следствие и подлагат на сериозен разбор произхода на томчето от първото издание на френски език на философския етюд на Имануел Кант " Към безконечния мир ".

Книгата е издадена в Кьонигсберг през 1796 година и е от фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов, по времето, когато градът е бил част от Полша, уточни ПАП. 

За подаръка, връчен по време на визита в понеделник, заяви пресбюрото на Ватикана. В Министерството на културата и националното завещание на Полша (МКНН) е почнало неотложно следствие, което би трябвало да откри по кое време и при какви условия трудът е напуснал Лвов.

Книгата е била във фонда на библиотеката на студентското съдружие " Академична читалня ", основана през втората половина на XIX век. Кант е попаднал в библиотеката още през 1869 година. Доказателство за това е непокътнатият на титулната страница инвентарен номер 784, който е бил съпоставен с архивите на читалнята. Установено е, че библиотеката е предоставяла книги както за четене на място в читалнята, по този начин и е заемала творби за у дома. Понякога екземплярите просто не са били връщани назад.

Информацията, с която все още разполага МКНН не разрешава да бъде доказано, че книгата е изгубена по време на Втората международна война. За полски военни загуби се смятат творби на културата, изгубени вследствие на Втората международна война на територията на нейните граници след 1945 година.

" Самият факт на подаряването на папата от президента на Франция на книга с щемпел, показващ произхода и от фонда на предвоенни полски организации би трябвало да бъде предшестван от обстоен разбор на произхода, който да изключи опцията, че обектът може да е военна загуба ", разяснява полското министерство на културата.

Според МКНН и сега на територията на Франция се намират военни загуби от територията на Полша след 1945 година.

В колекцията на Лувъра, да вземем за пример, се съхранява картина от предвоенните вроцлавски фондове " Холандският бряг на реката " на Ян ван Гойен, за който МКНН е внесло искане за реставрация през 2021 година и досега няма отговор от френска страна. Същото се отнася и за два аплика - стенни свещници от Кралските бани, които висят на стените в хотел Риц в Париж ", се споделя в известието на полското министерство.

Случаят с книгата на Кант, подарена на папата от Макрон, провокира полемики сред французи и поляци в обществените мрежи за това дали книгата е крадена и може ли да се подарява крадена движимост. " Забавно, действително повтаряне в живота на остарелия анекдот: Среща на Рузвелт и Сталин. На разлъка американският президент дава на руския генералисимус антикварна табакера с гравиран надпис: " От Рузвелт за Сталин ". Следващия път когато двамата се срещат, в края на срещата Сталин подава на Рузвелт табакера с гравюра: " На княз Радживил от граф Потоцки ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР