Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че е уверен в

...
Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че е уверен в
Коментари Харесай

Финландия разчита на подкрепата на Унгария за НАТО

Президентът на Финландия Саули Нинистьо съобщи, че е убеден в поддръжката на Унгария за утвърждението на молбата на скандинавската страна за присъединение към НАТО, заяви ДПА.

" Хубаво е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификация на участието ни в НАТО ", написа Саули Нинистьо през вчерашния ден в Туитър след телефонен диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в западния боен алианс след нахлуването на Русия в Украйна. Всички 30 членки на НАТО би трябвало да ратифицират присъединението им и 28 от тях към този момент са го създали - изключенията са единствено Унгария и Турция.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто съобщи, че неговият маджарски сътрудник Петер Сиярто му е удостоверил, че Унгария ще прегледа кандидатурите на Финландия и Швеция по едно и също време и няма да слага никакви условия към процеса на присъединение. Той заяви това на среща в Хелзинки, като беше представен от Финландското радио и телевизия.

Правителството на Орбан внесе проектозакона за ратификация в Народното събрание преди седмици. Контролираният от ръководещите парламент обаче към момента не го е присъединил в дневния ред.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР