Президентът на Финландия Саули Ниинистьо коментира на среща с президента

...
Президентът на Финландия Саули Ниинистьо коментира на среща с президента
Коментари Харесай

Финландия за руската инвазия: Маските паднаха и виждаме само студените лица на войната

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо разяснява на среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че с съветското навлизане в Украйна на 24 февруари " маските паднаха и виждаме единствено студените лица на войната ", оповестява " Гардиън ".

" Войната на Русия в Украйна промени средата на Европа и нашата сигурност . Финландия подхваща стъпката за участие в НАТО, с цел да укрепи освен личната си сигурнос т, само че и да разшири трансатлантическата сигурност . Това не е опасност за никого.

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон също разяснява нахлуването на Русия , което съгласно нея е повратен миг за нейната страна . " Ситуацията в Украйна ни припомня за най-мрачните дни в европейската история . Но през последните месеци ние показахме трансатлантическо единение и мощ в най-хубавия си тип и отговорихме пламенно на съветската експанзия, като предоставихме невиждана поддръжка за Украйна ".

Тя признава, че решението на нейната страна да се стреми към участие в НАТО е значителн разграничение от нейната вековна позиция на неутралитет . " След 200 години военно необвързаност, Швеция избра нов път . Пълномащабната експанзия на Русия против върховен и либерален комшия бе повратен миг за Швеция. Сигурността на шведския народ ще бъде най-добре предпазена в границите на НАТО. С Швеция и Финландия като членки, НАТО също ще бъде по-силен . Ние сме бранители на свободата, демокрацията и правата на индивида ".
 Байдън: Днес НАТО е необходим повече от всеки път
Байдън: Днес НАТО е необходим повече от всеки път

Швеция и Финландия, " две огромни демокрации, вършат НАТО по-силен "

Президентът на Финландия разяснява, че страната му е решила да търси участие в НАТО след " бърз, само че доста изчерпателен развой ". " Решението беше взето с голямо парламентарно болшинство и голяма, мощна национална поддръжка . Финландия ще бъде мощен съдружник в НАТО. Ние одобряваме сигурността си доста съществено. Финландските въоръжени сили са едни от най-силните в Европа ".

Турция съобщи, че ще отхвърли молбите на Финландия и Швеция поради хипотетичната им поддръжка за Кюрдската работническа партия (ПКК), която страната смята за терористична организация.

Обръщайки се непосредствено към Турция, Ниинистьо сподели , че " Ф инландия постоянно е имала необятни и положителни двустранни връзки с Турция . Като съдружници в НАТО ние ще се ангажираме със сигурността на Турция, тъкмо както Турция ще се ангажира с нашата сигурност. Ние одобряваме тероризма съществено. Ние осъждаме тероризма във всичките му форми и участваме интензивно в битката с него ".

" Отворени сме за разискване на всички опасения, които Турция може да има във връзка с нашето участие по открит и работлив метод ".
 Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО
Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е алианс за сигурност и не можем да приемем терористите да бъдат в него, безапелационен е Ердоган
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР