Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на ръководителите по места

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на ръководителите по места
Коментари Харесай

Дутерте нареди на властите във Филипините да преследват и арестуват неваксинирани

Президентът на Филипините Родриго Дутерте подреди на ръководителите по места в цялата страна да преследват, лимитират и арестуват неимунизирани хора, в случай че изоставен домовете си, откакто инфектираните с COVID-19 доближиха тримесечен връх в страната. Това разгласи неговият представител, осведоми ДПА.

Дутерте е издал заповедта по време на съвещание с националния действен щаб за битка с COVID-19, посочи представителят на президента Карло Ногралес.

" Сега издавам заповеди на (селските) капитани да търсят тези хора, които не са имунизирани и просто да ги помолят или да им наредят... да останат на място ", споделил Дутерте на съвещанието.

" А в случай че откаже, той излиза от къщата и обикаля в близост... може да бъде арестуван ", добави Дутерте и акцентира: " А в случай че той откаже, тогава капитанът, който е овластено лице, в този момент е акредитиран да арестува непокорното лице. "

Ногралес посочи, че директивата важи за цялата страна и прикани обществеността да следва управляващите, като увери: " Тези ограничения, обхващащи неимунизираните, се подхващат, с цел да защитят нашите хора, защото неимунизираните слагат всички в заплаха ".

Властите в столичния район Метро Манила по-рано постановиха спомагателни ограничавания върху пътуванията и дейностите на неимунизирани лица, позволявайки им да напущат домовете си единствено за значими пътувания.

Метро Манила, район, обхващащ 16 града, който е дом на над 13 млн. души, беше подложен под по-строго равнище на паника от 3 януари на фона на скока на инфектираните с COVID-19 заради нарасналата подвижност и събирания по време на празниците и разновидността " Омикрон ".

Още 14 места в страната ще бъдат под същото по-строго равнище на паника от неделя, посочи Ногралес.

През последното денонощие Министерството на здравеопазването записва още 21 819 инфектирани с COVID-19, най-високото равнище от 26 септември 2021 година, с което общият брой на инфектираните в страната от началото на пандемията доближи повече от 2,91 млн. души.

Броят на умрелите през последното денонощие е 129 души, с което общият брой на умрелите от началото на епидемията в страната към този момент е 51 871 души.

Заместник-министърът на опазването на здравето Мария Росарио Вергер прикани обществеността да не изпада в блаженство на фона на информациите, че разновидността " Омикрон " води до леко изкарване на COVID-19, като означи, че колкото повече се предава вирусът, толкоз повече той може да мутира.

" Трябва да спрем инфекциите, с цел да нямаме спомагателни разновидности на вируса, които могат да доведат до по-фатални резултати ", сподели тя, напомняйки на хората да практикуват вярното носене на маски за лице, физическо разграничаване и постоянно миене на ръцете.

Ногралес също прикани хората да се имунизират, в случай че към момента не са получили инжекциите си.

Към четвъртък повече от 51 милиона филипинци или близо 47 % от общото население на страната от 110 милиона са били изцяло имунизирани, съгласно здравния отдел. Правителството също стартира да дава усилващи ваксини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР