Президентът на Филипините Фердинанд Маркос наскоро бе на посещение във

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос наскоро бе на посещение във
Коментари Харесай

Опитите на Филипините да формират „малък кръг“ срещу Китай са обречени на неуспех

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос неотдавна бе на посещаване във Виетнам. По време на него той съобщи, че е „ смутен “ от териториалния спор с Пекин в Южнокитайско море. Това даде мотив на някои западни медии да подемат още веднъж тезата за „ китайската опасност “.

Според обществени информации държавните управления на Филипините и Виетнам са подписали два меморандума за съгласие, които плануват основаването на гореща линия за връзка и съдействие сред частите за брегова защита на страните. Според китайски специалисти, Филипините се пробват да употребяват въпросът за сигурността, с цел да основат „ дребен кръг “, ориентиран против Пекин Южнокитайско море, и да усилят натиска върху Китай. Това е друга нова наклонност във филипинската политика по въпроса за Южнокитайско море. Зад тези дейности на Манила обаче прозират ползите на Съединените щати.

Подходът на Филипините е изолиран случай в границите на АСЕАН. От предходната година, когато страната стартира следващите си провокативни дейности против Китай в Южнокитайско море, тя не бе подкрепена от нито една друга страна от АСЕАН, чиито търговски и стопански връзки с Китай са извънредно значими. През 2023 година АСЕАН към момента е най-големият търговски сътрудник на Китай за четири поредни години, и борба сред страните опонира на главните им ползи и ще провокира само възмущение и опозиция.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР