Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем даде изключително важно интервю

...
Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем даде изключително важно интервю
Коментари Харесай

ФИА притиска Формула 1 да приеме 11-ти отбор

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем даде извънредно значимо изявление за организация Ройтерс в дните на Гран При на Катар, с което показва, че тематиката за това дали ще има нови тимове във Формула 1 е затворена и напомни на всички на кого тъкмо принадлежи международният шампионат.

Формула 1 и основният изпълнителен шеф на шампионата Стефано Доменикали към момента не са излезли с ясна позиция, откакто ФИА утвърди кандидатурата на Андрети-Кадилак, само че десетте тима не стопират да се оплакват, че новият отбор ще понижи приходите им и няма да способства с нищо за развиването на спорта.

„ Ние не сме снабдител на услуги – изясни Бин Сулайем. – Ние (ФИА) сме притежателят на този шампионат. Дали сме го чартърен, само че аз съставлявам притежателя. Това също би трябвало да се почита. ”

Бин Сулайем подсети нещо, което постоянно се пропуща, а също по този начин и не се знае от доста хора – Формула 1 е международен шампионат на ФИА, ФИА е спортната власт в тази конкуренция. Либърти Медия е притежател на комерсиалните права на спорта, не на самия спорт и медийната компания, както и тимовете нямат отношение към това кой взе участие и кой – не в международния шампионат. Все отново, от ФИА са им обезпечили опция да въздействат на това посредством съглашението „ Конкорд ”, само че пък в него също по този начин написа, че в спорта могат да влязат до два нови тима.

Също по този начин, Бин Сулайем прецизира, че откакто Андрети-Кадилак дава отговор на условията на ФИА за присъединяване във Формула 1, то американският отбор ще получи място на стартовата решетка.

„ Никога не съм имал желанието да засрамя или да слага някого в ъгъла, Либърти или ФОМ – добави Бин Сулайем, макар че с това изявление прави тъкмо това. – Аз съм тук поради духа на спорта. ”

Президентът на ФИА позволява и опцията Андрети да взе участие във Формула 1 без обаче да има достъп до финансите, които Либърти Медия и ФОМ разпределят сред другите 10 тима. Друг въпрос е дали американците биха желали да вземат участие при тези условия, само че пък подобен проблем сигурно ще стигне до Европейска комисия и Формула 1 ще стане обект на следствие, което тя по всякакъв начин се пробва да избегне.

 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР