Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за риска

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за риска
Коментари Харесай

Лагард предупреди за нов финансов риск от covid-кризата

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предизвести за риска рецесията да се трансформира във финансова рецесия, в случай че фирмите стартират да имат проблеми с изплащането на заеми и банките страдат от увеличение на просрочените отговорности по балансите си, осведоми.

" ЕЦБ беше в първата вълна и ще бъде там и за втората вълна. Ние сме и продължаваме да бъдем напълно ангажирани да поддържаме народите в Европа ", акцентира Лагард по време на форума, провеждан годишно от паричния институт в Синтра, Португалия. 

От друга страна, Лагард признава, че мощният удар, който секторът на услугите понася, може да остави трайни белези и основава риск от хистерезис в стопанската система (почти трайни вреди, бел. ред.).

" При стандартна криза промишлеността и строителството са най-силно засегнатите браншове. Този път това е секторът на услугите, тъй че това е неповторима рецесия, която има значими последствия. От една страна, възобновяване в бранша на услугите е по-бавно, защото засяга повече работата и пазара на труда. Освен това тази щета на пазара на труда визира неравномерно служащите, тъй като се концентрира върху хората с ниски приходи и с по-ниска подготовка ", акцентира Лагард.

По думите й, безработицата измежду хората с най-ниски заплати е огромно предизвикателство за стопанската система. Тези хора са склонни да употребяват по-голяма част от приходите си в съпоставяне с домакинствата с по-високи приходи.

Надеждата на имунизацията

По отношение на новините от последните дни, окуражаващите данни за имунизацията Pfizer, президентът на Европейската централна банка призова за успокоение. Лагард акцентира, че макар че последните вести за имунизацията наподобяват обнадеждаващи, въпреки всичко можем да се сблъскаме с повтарящи се цикли на ускорение на разпространяването на вируса и по-строги ограничавания, до момента в който не се реализира необятно публикуван имунитет. Тя признава, че възобновяване може да не е линейно, а по-скоро несигурно, от време на време и да зависи от момента на стартиране на имунизацията на пазара.

Междувременно продукцията в бранша на услугите може да срещне компликации преди да се възвърне изцяло. Всъщност, услугите към този момент демонстрират наклонност на спад преди последните ограничаващи ограничения, наложени от страните. Лагард посочи водещи индикатори като PMI за услугите, който падна от 54,7 през юли на 46,9 през октомври.

" Въпреки че промишлеността остава релативно устойчива до момента, съществува риск възобновяване в промишлеността също да се забави, откакто изоставането на поръчките бъде изчерпано и индустриалното произвеждане бъде приведено в сходство с търсенето ", означи тя.

Рискът от финансова криза 

Лагард предизвести, че в случай че обществото спре да възприема пандемията като еднократно събитие, може да се следят по-трайни промени в държанието, в сравнение с по време на първата вълна.

" Домакинствата биха могли да се опасяват повече от бъдещето и да усилят своите спестявания. Бизнесът, оживял до момента посредством увеличение на дълга, може да реши, че към този момент няма смисъл да остане отворен ", добави тя. 

По думите й, рецесията може да провокира вълна от затваряне на компании, изправени пред санитарни ограничавания и по този метод да понижи търсенето на допълващи се сдружения, което да накара тези компании да понижат производството си. Всичко това може да повлияе на банковата система и отпущането на заеми, което частично е " бензинът ", който разрешава на стопанската система да продължи да напредва.

" Ако това се случи, рецесията може да проникне през стопанската система в браншове, които не са директно наранени от пандемията, което евентуално може да провокира противоположна връзка сред действителната стопанска система и финансовия бранш. Банките могат да стартират да стягат стандартите за кредитиране, очаквайки че платежният потенциал на фирмите ще се утежни, което ще докара до неспособност на фирмите да заемат пари, растежът на заемите ще се забави и усещането на банките за риск ще се усили в допълнение ", сподели още Кристин Лагард. 

Поради това президентът на Европейската централна банка акцентира нуждата от използване на непрестанен, мощен и характерен политически отговор, който ще е от жизненоважно значение за отбраната на стопанската система, най-малко до момента в който отмине санитарната рецесия.

" Не забравяйте, че затварянето (локдауна) е неикономически потрес, който визира безсистемно производителните и непродуктивните компании. Политиките, които пазят жизнеспособните компании, до момента в който активността се възстановява, ще оказват помощ на нашия индустриален потенциал, а няма да му навредят ", безапелационна е Лагард. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР