Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че е

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че е
Коментари Харесай

ЕЦБ не очаква рецесията да укроти инфлацията

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предизвести, че е допустима " лека криза ", само че тя сама по себе си няма да е задоволителна, с цел да спре скока на цените , оповестява " Блумбърг ".

Говорейки седмица след второто следващо нарастване на лихвените проценти от ЕЦБ с 0,75 процентни пункта и заради усилване на опасенията, че енергийната рецесия ще понижи производството в еврозоната, Лагард уточни, че " не имаме вяра, че тази криза ще бъде в положение да укроти инфлацията ".

Тя акцентира, че ЕЦБ остава " целеустремено фокусирана върху обезпечаването на ценова непоклатимост ".

Въпреки че свиването не е нейният " главен " сюжет, шефът на Централната банка на Латвия и член на управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс уточни, че чака такова през идващите месеци. Междувременно членът на УС Фабио Панета предизвести за икономическите опасности от бързото повишение на лихвите.

Коментарите са част от редица обществени изяви на чиновници на ЕЦБ, до момента в който вложители и анализатори обмислят двойното предизвикателство на рекордния растеж на цените и евентуалния стопански спад, дължащ се значително на нашествието на Русия в Украйна.

Десет от 25-те членове на Управителния съвет на ЕЦБ направиха изказвания през днешния ден - дни, откакто данните демонстрираха, че потребителските цени са скочили с 10,7% през октомври - повече от предстоящото и над пет пъти от формалната цел. Фокусът в този момент е върху това какви дейности ще бъдат подхванати идващия месец на последната политическа среща за 2022 година, като и ястребите, и гълъбите в ЕЦБ са съгласни, че са нужни спомагателни нараствания.

Не става въпрос единствено за лихвите, които бяха удвоени до 1,5% предишния месец в най-агресивния цикъл на стягане на паричната политика в историята на ЕЦБ, само че които към момента изостават от тези в Съединени американски щати. Длъжностни лица също разискват по какъв начин да понижат към 5 трилиона евро облигации, закупени като тласъци по време на последните рецесии. Очаква се на срещата през декември да бъде реализирано единодушие по този развой.

Източник: Блумбърг

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР