Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал днес,

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал днес,
Коментари Харесай

Отрицателните лихви могат да приключат в третото тримесечие

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал през днешния ден, че излизането от ерата на негативните лихви може да стане факт през третото тримесечие на настоящата година поради галопиращата инфлация, която принуждава институцията да работи, съобщи Франс прес.

Предвид сегашните вероятности евентуално ще сме в положение да излезем от негативните лихвени проценти до края на третото тримесечие, показва централният банкер на еврозоната в извадка от коментар, оповестена на уеб страницата на франкфуртската институция. Решението за първото покачване на лихвите би трябвало да бъде взето през юли, добави Лагард.

Европейската централна банка (ЕЦБ) върви към първото си покачване на лихвите от доста години, като Кристин Лагард даде през днешния ден явен сигнал за това, съобщи ДПА.

Краят на програмата на ЕЦБ за назад изкупуване на акции, чието предопределение бе да поддържа икономическия напредък в еврозоната - може да се чака след юли, написа Лагард в публична блог обява.

Очаквам чистите покупки по програмата за назад изкупуване на акции да приключат най-рано през третото тримесечие. Това ще ни разреши да повишим ставката на съвещанието през юли, написа тя.

Въз основа на сегашната вероятност евентуално ще сме в позиция да сложим завършек на негативните лихви до края на третото тримесечие, твърди Лагард.

В момента лихвата по основния депозит на ЕЦБ е -0,5 на 100. Основната ставка за рефинансиране е нулева.

Лагард дефинира инфлацията като главен фактор за това. Тя набъбна наскоро до рекордния най-много от 7,4 на 100 в еврозоната, напомня ДПА.

Бъдещи покачвания на лихвата ще зависят от прогнозите за инфлацията, акцентира Лагард, уточнявайки, че темпът и общият размер на корекциите не могат да бъдат избрани авансово.

Войната Русия - Украйна може да се трансформира в повратна точка за хиперглобализация, което ще ускори ролята на геополитиката за структурата на световните вериги за доставки, разяснява тя. Така веригите могат да станат по-малко ефикасни за известно време през директния интервал и да окажат непрекъснат напън върху стопанската система.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР