Висш служител на ЕС се отправя към италиански остров, който се бори с притока на мигранти, докато Италия втвърдява позицията

...
Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен планира да
Коментари Харесай

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен планира да пътува в неделя до италианския остров Лампедуза на фона на притока на мигранти, които пристигнаха тази седмица

От COLLEEN BARRY Associated Press 16 септември 2023 г., 10:37 AM Премиерът на Италия, който призовава за военноморска блокада на Северна Африка.

Говорителят на фон дер Лайен, Ерик Мамер, потвърди в събота, че тя ще направи пътуването по покана на италианския премиер Джорджия Мелони.

Напрежението на малкия остров нарастваше в събота, тъй като и жителите, и мигрантите се притесняваха от дългото време на чакане за прехвърляне на хора от претъпкания приемен център до италианския континент. Около 7000 мигранти пристигнаха на Лампедуза от Тунис тази седмица, а Червеният кръст каза, че 3800 са останали на острова в петък. Медийните съобщения сочат, че в събота броят им е намалял до около 2000.

Жителите се събраха в центъра на града в събота, за да протестират срещу плановете за поставяне на палатков град на Лампедуза и поискаха среща с представител на сицилианските регионални правоприлагащи органи. Представител каза на служителя, че островитяните са се изчерпали след три десетилетия на справяне с пристигащите.

Междувременно кадри, излъчени от SKY TG24, показаха как полицията използва щитове, за да попречи на мигрантите в приемния център да нахлуят до портата. На други места мигранти седяха край пътя и изглеждаха уморени в жегата, чакайки прекачване.

Мигрантите продължиха да пристигат в събота, но в много по-малък брой. Те включват тялото на новородено, за което се твърди, че е родено по време на пресичането. Майката се лекувала в клиника на острова.

Мелони в петък обеща „извънредни мерки“ за справяне с наплива от мигранти, като отново призова за военноморска блокада на Северна Африка и каза, че Европа се нуждае от „парадигма“ промени, за да се справят с проблемите, тласкащи миграцията, включително конфликти, нестабилност, скок на цените на зърното и климатични кризи. хора, особено когато тези мигрантски потоци се управляват от безскрупулни трафиканти,” каза тя. страната да спре контрабандните операции в замяна на икономическа помощ.

Кризата предизвиква напрежение в правителството на Мелони, тъй като ръководителят на Лигата Матео Салвини повдигна своите критики относно сделката между ЕС и Тунис.

Докато Мелони е домакин на фон дер Лайен в Лампедуза, Салвини в неделя покани френския крайнодесен лидер Марин Льо Пен на годишен митинг на Лигата в северния италиански град Понтида.

___

Следете отразяването на АП за глобалната миграция на https: //apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР