Президентът на ЕЦБ Марио Драги Четвъртъкът в България мина под

...
Президентът на ЕЦБ Марио Драги Четвъртъкът в България мина под
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕЦБ с нови стимули срещу рецесия, кои са кандидат-кметовете на ГЕРБ

Президентът на ЕЦБ Марио Драги

Четвъртъкът в България мина под знака на локалните избори. ГЕРБ разгласи няколко нови имена измежду претендентите си за огромните градове. Българска социалистическа партия пък шокира с " забавно " предложение във Варна. А партията на Меглена Кунева ДБГ се разцепи поради оповестената поддръжка за Мая Манолова, като зам-председателят Найден Зеленогорски и трима членове напуснаха възмутени и оповестиха, че ще поддържат претендента на " Демократична България " арх. Борислав Игнатов.

Денят донесе и следващ удар за медиите в България с новината, че един от най-разпознаваемите и сериозни публицисти в БНР - Силвия Великова, е свалена от ефир. Уволнението на водещата и правосъден публицист Великова, която от дълго време е цел на оскърбителен изявления в околните до Делян Пеевски медии, идва в подтекста на идния избор на нов основен прокурор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Президентът Тръмп пък успокои краткотрайно света, като разгласи, че отсрочва с близо месец плануваните нови мита за китайски импорт за 250 милиарда $.

ЕЦБ разгласи нов пакет тласъци за стопанската система на еврозоната

Информацията в резюме: Европейската централна банка (ЕЦБ) утвърди нов пакет тласъци, каквито бяха упованията на вложителите. Управителният съвет, който за последно се управлява от президента Марио Драги, понижи лихвата и реши да стартира ново изкупуване на облигации , с цел да поддържа растежа на еврозоната и да овладее притеснителния спад на инфлацията . Мерките се постановат също по този начин поради отрицателните резултати от разрастващата се комерсиална война и свиването на немската стопанска система.ЕЦБ понижи лихвения % по депозитите до рекордно ниското равнище от -0.5% при -0.4% сега . Останалите лихви се резервират.Банката ще стартира още веднъж да купува облигации - в размер на 20 милиарда евро на месец от ноември.ЕЦБ също по този начин облекчава изискванията на дълготрайните си заеми за банките и вкарва диференцирана депозитна ставка за запасите, които банките съхраняват при нея, с цел да им помогне.Управителният съвет на ЕЦБ планува лихвите да останат непроменени , до момента в който инфлацията не се задържи за непрекъснато на желаното равнище от малко под 2%.Анкетирани от Reuters икономисти чакаха понижение на лихвения % по депозитите от 10 базисни пункта , изкупуване на облигации от 30 милиарда евро на месец от октомври и ново заричане ниските равнища на лихвите да се запазят по-дълго. Какво следва: Очакванията са понижението на лихвата да накара банките да кредитират повече действителната стопанска система. Финансовите институции обаче са срещу продължаващото намаляване на лихвите, тъй като от негативната им стойност те губят пари . През програмата си за изкупуване на облигации ЕЦБ ще вкарва в стопанската система по 20 милиарда евро на месец, което ще е спомагателен тласък.

Защо е значимо: Разхлабването на паричната политика от ЕЦБ би трябвало да помогне на еврозоната да не изпадне в криза . Политиките на ЕЦБ постоянно са подложени на критика от по-богатите страни във валутния съюз като Германия, само че оттеглящият се президент на банката Марио Драги неведнъж е заявявал, че държавните управления в еврозоната не са направили нужните промени , с цел да стабилизират стопанска система на съюза. Сега погледите още веднъж са ориентирани към ЕЦБ и Федералния запас в Съединени американски щати, които да спасят забавящите се стопански системи от двете страни на океана.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

ГЕРБ с нови имена за локалния избор в Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол

ГЕРБ предстоящо сменя с нови номинации четирима свои настоящи кметове - на Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол, с които имаше проблеми в сегашния мандат . Новите имена са тримата настоящи регионални шефове от ГЕРБ – на Пловдив - Здравко Димитров, на Хасково - Станислав Дечев, и на Ямбол - Димитър Иванов, а в Русе претендент е директорката на гимназията по облекло в града Диана Иванова, която на предишните локални избори бе претендент за общински консултант от БДЦ (предишен " Лидер " ) на енергийния необут Христо Ковачки. Освен това ГЕРБ ще поддържа трима дългогодишни кметове на съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили , които не престават да със мощни позиции - Златко Живков в Монтана, Петър Паунов в Кюстендил и Любомир Христов в Шумен.

Българска социалистическа партия във Варна предлага водача на " Възраждане " за кандидат-кмет

След кавги в сряда вечерта варненската конструкция на Българска социалистическа партия е решила да договаря с водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна по предложение на локалния водач на левицата Борислав Гуцанов , откакто всички номинирани си създали самоотвод. От " Позитано " 20 обаче споделят, че в неделя на Националния си съвет няма да одобрят концепцията . Костадинов, който е някогашен зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация и сегашен общински консултант във Варна, е известен със противоречивите си мощно националистически позиции , а партията му е единствената извънпарламентарна групировка, която получава дотация, защото събра над 1% гласове на последния парламентарен избор.

Износът пораства по-бавно. Падат продажбите към Германия и Турция

Българският експорт на артикули продължава да пораства към края на юли, само че темпът очевидно се забавя : падат продажбите към двата най-големи пазара във и отвън Европейски Съюз – Германия (данните са за юни) и Турция. Общо продажбите на български артикули в страни от Европейски Съюз от началото на годината се усилват с едвам 4.7% по отношение на същия интервал на 2018 година, а в трети страни - с 3%. Така общата стойност на експорта през интервала януари - юли доближава 33.1 милиарда лева , като 22.6 милиарда се дължат на продажби в Европейски Съюз, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт.

България се изкачва в класацията за икономическа независимост на " Фрейзър "

България се изкачва с 9 места в показателя " Икономическата независимост по света " на института " Фрейзър " и в последното издание за 2019 година, което употребява данни от 2017 година, тя заема 37-о място от 162 страни . Преди година страната бе сложена на 46-о място, като сега най-хубави са оценките й в критериите независимост на интернационалната търговия и постоянни пари, само че относително неприятна без изненада е оценката за правната система и изключително за независимостта на правосъдната система. Лидери по икономическа независимост и тази година са Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия, а челната десетка се добавя от Швейцария, Съединени американски щати, Ирландия, Обединеното кралство, Канада, Австралия и о. Мавриций.

Съединени американски щати отсрочват мита за китайски импорт за 250 милиарда $

Съединени американски щати ще отсрочат плануваното повишение на митата върху китайски импорт за 250 милиарда $ за 15 октомври, разгласи в Twitter американският президент Доналд Тръмп. Планът беше от 1 октомври митата върху тези артикули да набъбнат от 25 на 30% . Според Тръмп решението е взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и по отношение на обстоятелството, че на 1 октомври Китайската национална република чества 70-ия си празник. В сряда Китай разгласи, че ще освободи от спомагателните мита 16 типа американски артикули .

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Тримата любимци за претендент за президент на демократите в Съединени американски щати - някогашният вицепрезидент Джо Байдън и двамата сенатори Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, ще се съберат за пръв път на една сцена по-късно през днешния ден в границите на третия спор за формалната номинация на партията. В Хюстън тримата ще дебатират дружно с Камала Харис, Пийт Бутиджеж, Андрю Янг, Кори Букър, Бето О`Рорк, Ейми Клобушар и Хулиан Кастро. Това са десетимата кандидати, които останаха след първичното пресяване. В момента водач е Байдън с 22% поддръжка, втори с 16% е Сандърс.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

[Twitter @NASA]
Астрономи откриха за пръв път вода в атмосферата на планета с орбита към далечна звезда, заяви НАСА. Откритието прави далечния свят на име K2-18b вероятен претендент за място, където да се търси извънземен живот. " Това е първият случай, в който намерихме вода на планета в обитаемата зона към звезда, където температурата е евентуално съвместима с съществуването на живот ", споделя Джована Тинети от " Юнивърсити колидж Лондон " (UCL), управлявала екипа. Авторите чакат в бъдеще проучвания да могат да дефинират дали атмосферата на тази планета съдържа газове, които може да са създадени от живи организми - като азот и метан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР