Президентът на Естония Керсти Калюлайд поиска на естонска земя да

...
Президентът на Естония Керсти Калюлайд поиска на естонска земя да
Коментари Харесай

Естония иска САЩ да разположат войски и ракети "Пейтриът" на нейна земя

Президентът на Естония Керсти Калюлайд изиска на естонска земя да бъдат ситуирани американски военни и ракети " Пейтриът ", с цел да се обезпечи надеждно въздържане на Русия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Калюлайд даде изявление на Агенция Франс Прес във Вашингтон, където бе на посещаване дружно с сътрудниците си от Латвия и Литва. Разполагане на американски войски и бойна техника ще укрепи присъстващите в Естония сили на НАТО, което би било реакция на все по-войнствената позиция на Москва, сподели естонският закостенял водач.

" Искаме да подсигуряваме, че и териториите, и войските на НАТО са добре защитавани ", продължи тя. " Трябва да подсигуряваме отбрана и поддръжка от въздуха за тези войски. Нуждаем се от надеждни възпиращи сили ".

Калюлайд уточни, че този въпрос не е обсъждан на срещата във вторник в Белия дом на тримата балтийски президенти с Доналд Тръмп - който нормално не е вдъхновен за разполагането на американски военни запаси в чужбина - само че че диалозите сред тях не престават. Основни американски събеседници по въпроса са министърът на защитата Джим Матис и вицепрезидентът Майк Пенс.

НАТО разположи в Естония английски, френски и датски военни, само че съгласно Керсти Калюлайд разполагането на американски войски ще придаде на наличието на НАТО друго измерение. " Предпочитаме двустранно съглашение за непрекъснато разполагане на военни на правилото на ротацията ", изясни тя. " Някои считат, че на НАТО й е нужно доста време, с цел да реагира, а със Съединени американски щати реакцията може да е по-бърза ", сподели президентът.

Според нея Западът би трябвало да прояви " стратегическо самообладание " към териториалните упоритости, приписвани на Русия ", и наред с това да поддържа и даже да ускорява икономическите наказания. " След Солсбъри породиха доста въпроси за опцията да се подхващат ограничения против съветските пари в разнообразни страни, и съгласно мен си коства да се опита ", сподели Калюлайд. Руският президент Владимир Путин " даде обещание да насочи вниманието си към съветската стопанска система. Надявам се, че ще го направи ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР