Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси си осигури трети

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси си осигури трети
Коментари Харесай

Президентът на Египет спечели трети мандат

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси си обезпечи трети мандат като водач на най-гъсто обитаемата страна в Близкия изток , оповестява " Ал Джазира ".

Това стана ясно след приключването на броенето на гласовете от изборите.

По данни на Националния избирателен орган Сиси печели 89,6% поддръжка.

завършиха предишния вторник.

Гласуването, за чийто резултат нямаше особени подозрения, се организира в миг, когато Египет минава през разнообразни проблеми, като в прилежаща Газа и най-тежката икономическа рецесия в страната.

Резултатите укрепиха властта на Сиси, която той пое след свалянето през 2013 година на първия всенародно определен президент на страната Мохамед Морси. Той беше избран отново и през 2018 година И на двата предходни избора завоюва с 97% от гласовете.
 Египет ще доставя дизел в Газа
Египет ще доставя дизел в Газа

Това ще е по време на примирието

Сиси удължи президентския мандат от четири на шест години и промени Конституцията, тъй че да увеличи лимита за поредни мандати от два на три.

Въпреки несгодите на Египет траялите от десетилетие репресии против критиците на ръководството отстраниха всякаква сериозна съпротива против Сиси - петият президент, излязъл от редиците на армията от 1952 година насам.

Сиси се съревноваваше с трима други съперници , нито един от които не беше прочут. Най-известният евентуален претендент се отхвърли от конкуренцията с недоволство, че акцията му е била възпрепятствана, а десетки негови поддръжници - задържани.

По време на ръководството на СиСи Египет прати зад решетките хиляди политически пандизчии. Впреки че президентската комисия по помилванията е освободила към 1000 души за една година, правозащитни групи настояват, че задържаните за същия интервал са от три до четири пъти повече.

Поддръжниците му приписват заслугата за възобновяване на спокойствието в страната след хаоса, който последва протеста през 2011 година, при който беше свален президентът Хосни Мубарак.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР