Президентът на Египет Абдел Фатах Ас Сиси пристигна в Русия,

...
Президентът на Египет Абдел Фатах Ас Сиси пристигна в Русия,
Коментари Харесай

Египетският президент пристигна в Русия за участие в Срещата на върха на БРИКС

Президентът на Египет Абдел Фатах Ас Сиси дойде в Русия, с цел да взе участие в 16-ата Среща на върха на БРИКС от 22 до 24 октомври в град Казан, заяви в. " Ал Ахрам ". Това е първото присъединяване на египетския държавен глава във форума след формалното присъединение на страната при започване на 2024 г, напомня Българска телеграфна агенция.

Ас Сиси ще показа визията и позициите на Кайро по основни интернационалните и районни въпроси, се показва в изказване на президентството. Сред тематиките са усилването на икономическото и съдействието за развиване на страните членки и нуждата от промяна на световната финансова конструкция за реализиране на баланс и по-добра опция за изложение на позициите на разрастващите се страни.

Египетският президент ще се спре и на неотклонната позиция на Кайро във връзка с събитията в Близкия изток и напъните за попречване на районна война.

Очаква се Ас Сиси да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин, с който ще разиска двустранните връзки, както и районни и интернационалните въпроси от съвместен интерес.

Египет се надява, че БРИКС ще бъде мощен глас от Глобалния юг и разрастващите се страни, съобщи египетският външен министър Бард Абделати в изявление за съветската телевизия “Раша тудей ”. Той посочи потребността от смяна на интернационалната финансова система, в това число в институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), и прикани за по-лесен достъп до преференциални заеми и финансиране за развиване и за дейности по отношение на климатичните промени.

Дипломат номер едно на Египет акцентира смисъла на усилването на комерсиалния продан сред членките на БРИКС и потреблението на националните валути за тази цел. По думите му Кайро гледа на БРИКС като на стопански, а не политически блок.

БРИКС е основан през 2009 година от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през идната година приема за член и Република Южна Африка (РЮА). На годишната среща на обединяването през август предходната година покана за участие получиха шест страни: Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран и Аржентина. На 1 януари 2024 година те публично станаха част от групата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР