Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение след вчерашните

...
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение след вчерашните
Коментари Харесай

Извънредно положение в Чили след бунт срещу поскъпването на транспорта

Президентът на Чили Себастиан Пинера разгласи изключително състояние след вчерашните протести в столицата Сантяго против повишаването на превоза, предадоха международните организации.

Сблъсъците принудиха силите на реда да блокират всички станции на метрото.

По-рано бяха отправени апели жителите да се качват в мотрисите без билети в символ на митинг против нарастването на цените на билетите за метрото от 800 на 830 песос (1,04 евро) в пиковите часове. През януари билетите нарастнаха с 20 песос.

Протестиращи нападнаха съвсем всичките 164 станции на метрото, чупейки въртящите се входни загради и бариери.
Ръководството на метрото разгласи, че в името на сигурността на пасажерите и опазването на публичното и частно имущество мрежата няма да работи най-малко да понеделник.

Вчера Пинера съобщи пред Радио Агрикултура, че всички имат право да стачкуват, само че не и да разрушават. Метрото в Сантяго е най-модерното в Южна Америка и най-дългото - 140 километра. Спирането му през вчерашния ден принуди доста поданици на чилийската столица да се приберат пешком вкъщи си, от време на време на много огромни дистанции.

На разнообразни места в града протестиращите издигнаха барикади и влязоха в конфликти с полицията, която употребява водни оръдия и сълзотворен газ.

В четвъртък бяха арестувани 133-ма души за разрушение на уреди в метростанциите, където провалите съгласно управлението на метрото възлизат сред 400 и 500 милиона песос (630 000 евро).

Общественият превоз е доста употребен в Сантяго, който е град с огромни тапи и мощно замърсяване на въздуха.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР