Президентът на Чили Габриел Борич обяви големи промени в своето

...
Президентът на Чили Габриел Борич обяви големи промени в своето
Коментари Харесай

Големи промени в правителството на Чили след отхвърлената нова конституция

Президентът на Чили Габриел Борич разгласи огромни промени в своето държавно управление, откакто гласоподавателите със доста болшинство отхвърлиха план за нова конституция, който заемаше значимо място в амбициозната стратегия на президента, съобщи Ройтерс.

Борич, който пристигна на власт преди шест месеца, съобщи, че сменя министрите на минната индустрия, енергетиката, опазването на здравето, вътрешните работи и други членове на държавното управление.

В тирада в президентския замък Борич дефинира осъществените промени в държавното управление като " едно от най-трудните неща ", които е правил, само че сподели, че това е належащо, с цел да се разшири ръководещата коалиция.

Той назначи Каролина Тоха за вътрешен министър на мястото на Иския Сичес.

Сменен беше и генералният секретар на президентството (с сан на министър) Хиорхио Хаксон, който ще бъде сменен от Ана Лия Уриарте. Хаксон ще остане в кабинета и ще бъде министър на общественото развиване.

Това са първите огромни промени в държавното управление на Борич. Те следват оставката на обществения министър Жанет Вега Моралес през август, напомня Българска телеграфна агенция.

Борич, който е най-младият президент на Чили, даде обещание амбициозни обществени промени и пристигна на власт с помощта на вълна от оптимизъм, подхранвана от очаквания за нова прогресивна конституция. Но публичната поддръжка за президента и за препоръчаната от него конституция бързо спадна, а в неделя гласоподавателите изрично отхвърлиха плана за нов главен закон на страната.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР