Президентът на Чешката република в оставка Милош Земан заяви днес,

...
Президентът на Чешката република в оставка Милош Земан заяви днес,
Коментари Харесай

Земан: Сърбия може да бъде посредник в преговорите за мир в Украйна

Президентът на Чешката република в оставка Милош Земан съобщи през днешния ден, че Сърбия може да бъде измежду дребното страни, които с помощта на релативно неутралната си позиция са в положение да посредничат в мирните договаряния за реализиране на единодушие за преустановяване на войната в Украйна, оповестява.

„ Войната явно няма да приключи с цялостно проваляне на една от двете воюващи страни, тъй че ще има помирение и по-късно мир. Там някой би трябвало да посредничи. От позиция на релативно неутрална позиция сред двете страни, това могат да бъдат Китай, Турция, Сърбия, Израел, Австрия, което разисках с президента Ван дер Белен, и Унгария, което разисках с Каталин Новак “, съобщи Земан.

Чешкият президент, чийто втори, финален по конституция петгодишен мандат изтича на 8 март, сподели в едно от последните си изявленията, че няма нищо срещу обстоятелството, че множеството на Запад имат вяра, че Украйна може да победи Русия, само че предизвести, че както Русия и Украйна, с помощта на помощта на Запада, те към момента имат запаси да водят дълга, изтощителна война.

„ Всяка от враждуващите страни, както и тези, които им оказват помощ, биха изгубили лицето си, в случай че спрат тази поддръжка. В последна сметка жителите на тези страни най-вероятно биха протестирали. Същото като при договарянията с Хитлер. Отначало пацифистите надвиха, само че най-после бяха победени “, разяснява Земан.

Чешкият президент счита, че концепцията за мирни договаряния става все по-актуална и че президентът на Украйна Володимир Зеленски би трябвало да одобри възможен компромис, само че сигурно не и проваляне.

Той назова цялостни нелепости последните обвинявания, че някогашният немски канцлер Ангела Меркел също е отговорна за нахлуването на Русия в Украйна, тъй като сякаш блокирала влизането на Украйна в НАТО.

„ Това са цялостни нелепости. Влизането на Украйна в НАТО е блокирано по простата причина, че страна, чиято територия е във въоръжен спор, не може да влезе в НАТО. С това, несъмнено, нямам поради съветската експанзия, а обстановката в Донецк и Луганск “, сподели Земан.

А наследникът на Земан отпред на Чехия, пенсионираният военачалник Петр Павел, който встъпва в служба на 9 март, предизвести Украйна, че механически няма опция да бъде призната в НАТО и Европейския съюз, също и при положение, че войната прерасне в замразен спор, където Русия е под част от украинска територия под неин надзор.

„ Ако погледнем войната в Донбас за последните осем години преди експанзията, това беше тъкмо подобен замразен спор. Но това към момента е спор и окупация на тази страна. Последствието от това е лимитираният суверенитет на тази страна и значи спънка за влизането й в Европейски Съюз и НАТО и за естественото действие “, сподели наскоро Павел.

„ Путин се компрометира дотам, че възобновяване на тези връзки може да бъде допустимо единствено след неговото овакантяване. Казвам, че е изцяло допустимо той да бъде свален или от армейски генерали, които не са удовлетворени от метода, по който се води войната в Украйна, тъй като Путин търпи провали там. Или ще бъде свален от предприемачи, тъй като не са удовлетворени от глобите против Русия “, разяснява Земан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР