Президентът на Черна гора Мило Джуканович каза, че Сърбия се

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович каза, че Сърбия се
Коментари Харесай

Белград опитва да създаде Сръбски свят на Балканите, обяви Черна гора

Президентът на Черна гора Мило Джуканович сподели, че Сърбия се пробва да ръководи в страните от района, по-конкретно в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, оповестява босненският информативен уебсайт Кликс, представен от Българска телеграфна агенция.

" На Балканите в този момент имаме опит за основаване на " сръбски свят " като един тип продължение на така наречен " съветски свят ". Това са ретроградни политики, те не желаят да ръководят своите страни, те желаят да ръководят народите. Виждаме това в района, където Сърбия се пробва да ръководи в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина. За страдание, тази политика още не е получила съответен отговор от западните ни сътрудници ", сподели Джуканович в навечерието на втория кръг от президентските избори в неделя.

Той уточни, че някои въпроси в Босна и Херцеговина остават нерешени 28 години след Дейтънското съглашение, Република Северна Македония не е почнала договаряния с Европейски Съюз, а процесът на договаряния сред Сърбия и Косово остава неразбираем.

" Изправени сме пред това Русия, която обичайно употребява Балканите, да популяризира тук своите ползи. Щом се появи опция за реализиране на сериозен прогрес в решаването на проблемите сред Сърбия и Косово, Русия се намесва. Когато има прогрес във действието на Босна и Херцеговина, Русия незабавно предизвиква Република Сръбска и се пробват да попречат на това Босна и Херцеговина да стане функционална страна ", сподели Джуканович.

Джуканович завоюва поддръжката на 35 % от гласоподавателите в първия кръг на прездентските избори, а противникът му Яков Милатович от придвижването " Европа в този момент " получи поддръжката на 29 %.

Вторият кръг ще се състои в неделя, на 2 април.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР