Президентът на Чехия Милош Земан разреши днес на стотина чешки

...
Президентът на Чехия Милош Земан разреши днес на стотина чешки
Коментари Харесай

Президентът на Чехия прати стотина в Украйна, за да помагат на армията

Президентът на Чехия Милош Земан позволи през днешния ден на стотина чешки жители да заминат за Украйна, с цел да оказват помощ на украинската войска, която се бори против съветските сили, съобщи Франс прес, като се базира на представителя на Земан, написа Българска телеграфна агенция.

Едно време гневен проруски поддържник, Земан промени позицията си след съветската инвазия в Украйна от Русия. Малко след 24 февруари, когато съветската войска влезе в Украйна, той назова дългогодишния си съдружник Владимир Путин " вманиачен ".

" Днес президентът Земан подписа по тяхно искане решение, одобряващо присъединението на 103 чешки жители към украинските въоръжени сили ", сподели представителят на Земан Иржи Овчачек.

От началото на войната непознати бойци от разнообразни националности се борят на страната на Украйна след апел, насочен към тях украинския президент Володимир Зеленски.

Решението на президента Земан беше утвърдено и от премиера на Чехия Петър Фиала. Земан и Фиала се договориха през март да не бъдат наказвани чехите, които отпътуват да се борят в редиците на украинските сили. Чешкият закон не разрешава на чешки жители да се борят в чужбина. Кабинетът на Фиала даде също по този начин на Украйна военна помощ на стойност към три милиарда чешки крони (118 милиона евро).

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР