Президентът на Чехия - Милош Земан, не може да изпълнява

...
Президентът на Чехия - Милош Земан, не може да изпълнява
Коментари Харесай

Лекари в Чехия: Президентът Милош Земан е „недееспособен“

Президентът на Чехия - Милош Земан , не може да извършва своите служебни отговорности поради здравословни проблеми , заяви ръководителят на Сената Милош Встрчил. Той се базира на заключението на военната болница в Прага, където Земан бе признат на 10 октомври за лекуване .

Дългосрочната прогноза за здравословното положение на Земан е „ неопределена ” , а опцията да се върне на работа през идващите седмици е „ малко евентуална ”, означи депутатът.

Точната диагноза на президента не се оповестява , само че медиите пишат, че хоспитализирането му евентуално е обвързвано с изостряне на проблемите с черния дроб .

По-рано през днешния ден чешката полиция заяви, че е почнала следствие на президентската администрация по отношение на възможни нарушавания при информирането на публичното мнение за здравословното положение на президента Милош Земан.

" Вземайки поради новата информация, която беше оповестена на конференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще стартира следствие по отношение на вероятни противозаконни дейности , които могат да се преглеждат като признаци на престъпни закононарушения против републиката ", се споделя в изказване на полицията.

Заради отрицателната роля, която напоследък играе началникът на президентската администрация Вратислав Минард, министър председателят Андрей Бабиш го прикани да подаде оставка.

Призовах господин Минард са подаде оставка – това е най-хубавото, което може да направи сега за господин президента. Поведението на господин Минард напоследък докара до сегашната объркана обстановка към здравословното положение на президента. Пресконференцията му в понеделник обърка нещата още повече ”, означи Бабиш.

Попадането на Милош Земан в болница се случи във значим за Чехия политически миг – отсъствието на президента блокира сформирането на ново държавно управление след извършените на 8 и 9 октомври парламентарни избори. Сега Народното събрание следва да реши дали би трябвало да съобщи президентските компетенции на различен представител на страната , както е планувано в Конституцията.

Държавният глава може да бъде освободен с нормално болшинство при гласоподаване в двете камари на Народното събрание .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР