Президентът на Буркина Фасо Рок Каборе е бил задържан във

...
Президентът на Буркина Фасо Рок Каборе е бил задържан във
Коментари Харесай

Президентът на Буркина Фасо е задържан във военен лагер

Президентът на Буркина Фасо Рок Каборе е бил арестуван във боен лагер от разбунтували се бойци, откакто през вчерашния ден през нощта към резиденцията му в столицата Уагадугу отекна пукотевица, съобщи Ройтерс, базирайки се на източници от службите за сигурност и западноафрикански посланик.

Правителството в началото отхвърли армията да взела властта.

През целия ден през вчерашния ден в западноафриканската страна се чуваше пукотевица в региона на военни обекти. Войници желаеха повече поддръжка в битката им против ислямистките бунтовници.

Точното местонахождение на Каборе бе незнайно тази заран. Сред дипломати и силите за сигурност се популяризират спорни известия, отбелязва Ройтерс.

Няколко надупчени с патрони бронирани автомобила от кортежа на президента бяха видени покрай неговата резиденция. Един от тях беше опръскан с кръв.

Местни поданици оповестиха за яростна пукотевица през нощта. От Ройтерс към момента не са съумели да се свържат с държавни източници.

Три бронирани автомобила и маскирани бойци са ситуирани пред централата на държавната телевизия.

Френското посолство посъветва в изказване, оповестено на своя уебсайт, жителите на Франция, които се намират в Буркина Фасо, да не излизат без основна причина денем и въобще да не излизат през нощта. " Ситуацията остава много объркваща ", написа в текста.

Два полета на самолетна компания " Ер Франс ", планувани за тази нощ, са били анулирани и френските учебни заведения в Буркина Фасо ще останат затворени през днешния ден и на следващия ден.

През последните месеци против Каборе имаше редица улични митинги заради възходящото отчаяние от честите убийства на цивилни и бойци от бунтовници, някои от които са свързани с групировката " Ислямска страна " и Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

Джихадисти управляват елементи от западноафриканската страна и принуждават популацията в някои региони да следва тяхната сурова интерпретация на ислямските закони, а опитите на военните да потушат протеста изчерпват оскъдните запаси на страната. През ноември Каборе даде обещание да реши казуса с " неприятното действие " на армията и да стартира битка против корупцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР