Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви във вторник, че през

...
Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви във вторник, че през
Коментари Харесай

Йенс Вайдман поднови призивите си за край на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ през тази година



Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман съобщи във вторник, че през тази година ЕЦБ може да постави завършек на покупките на еврооблигации, известни като " количествени удобства ", в случай че продължи икономическият напредък в еврозоната.

В същото време той разкритикува финансовите министри от еврозоната, че не са съумели да изплатят държавните задължения в интервал на ниски лихвени проценти, оповестяват Ройтерс и " Уолстрийт Джърнъл ".

Говорейки на конференция в централата на немската централна банка, Йенс Вайдман уточни, че широкобхватният и бърз стопански напредък в района на единната валута ще подсигурява, че инфлацията ще се увеличи назад към целевото равнище от малко под 2% и че политиката на ЕЦБ ще остане разхлабена за дълг интервал от време, даже откакто бъде комплициран завършек на програмата за " количествени удобства ".

Шефът на Бундесбанк обаче предизвести, че ниските лихвени проценти, въведени от ЕЦБ, " основават някаква заблуда за резистентност ", което прави единният валутен блок " уязвим, в случай че има ново изстудяване на стопанската система на еврозоната ".

" Намирам за много тревожно, че доста финансови министри не се възползват от бюджетните спестявания, които направиха вследствие на ниските лихвени проценти и удобните развития на икономическата интензивност, и не ги употребяват, с цел да създадат обществените финанси постоянни в дълготраен проект ", уточни Вайдман, представен от " Уолстрийт Джърнъл ".

Трябва да се има поради, че Германия е една от дребното страни от еврозоната, които нападателно намаляваха дълга си последните години.

Президентът на Бундесбанк, който е един от най-известните пламенни критици на политиката на ЕЦБ за така наречен " лесни пари ", също по този начин допусна, че към този момент има предварителни признаци, че инфлацията в еврозоната стартира да се подвига, визирайки неотдавнашното съглашение за повишение на заплатите в немската промишленост.

В тази връзка интерес ще съставляват предварителните данни за потребителската инфлация в Германия през февруари, които ще бъдат оповестени от Destatis през днешния ден от 15:00ч. наше време.

Управителят на Бундесбанк обаче допусна, че прекратяването на политиките на ЕЦБ за " лесни пари " ще отнеме много време. " Важно е последователно да се понижава степента на паричните тласъци, когато вероятностите за ценовото развиване в еврозоната ни разрешават да го създадем ", означи Вайдман.

" Ако икономическият напредък продължи и вследствие на това цените стартират да нарастват, съгласно мен няма причина, за какво Управителният съвет на ЕЦБ да не завърши чистите покупки на еврооблигации до края на тази година ", допусна шефът на Бундесбанк.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР