Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва подновява работата

...
Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва подновява работата
Коментари Харесай

След размириците в Бразилия: Ситуацията е овладяна, президентът ще работи от офиса си

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва възобновява работата си в офиса си в столицата. След часове на бурни митинги, полицията съумя да овладее обстановката. Привържениците на Жаир Болсонаро, които не признават загубата му на президентския избор от Лула да Силва, нахлуха в постройките на Конгреса, Върховния съд и президентския замък.



Изпочупени прозорци, бюра и компютри - по този начин наподобяват постройките на властта в Бразилия след офанзива на крайнодесните последователи на Жаир Бослонаро, който загуби изборите от Луиз Инасио Лула да Силва. Той ръководи от едвам седмица и към този момент се сблъска с първата си сериозна рецесия. Лула да Силва остро осъди дейностите на последователите на съперника си и съобщи, че те ще бъдат осъдени с цялата суровост на закона.



Луиз Инасио Лула да Силва - президент на Бразилия: " Това е геноцид. Той е предизвикан и подтикван от обществените мрежи, от Маями, където Болсонаро отиде ".

Самият Болсонаро, който се намира в Съединени американски щати, също подлага на критика дейностите на стачкуващите, като написа в Туитър:

" Мирните демонстрации, в границите на закона, са част от демокрацията. Но опустошаването и нахлуването в публични здания, което се случи през днешния ден, и това, което правеше левицата през 2013 и 2017 година, е нарушаване на закона. "

- Manifestações pacíficas, na forma da lei, fazem parte da democracia. Contudo, depredações e invasões de prédios públicos como ocorridos no dia de hoje, assim como os praticados pela esquerda em 2013 e 2017, fogem à regra.
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro)



Временно отхвърлен от служба, поради " злонамерено безучастие ", е губернаторът на федералния окръг Бразилия. Той сервира извиненията си:

" Преди всичко желая да се обърна към президента Лула да Силва, да се извиня за това, което се случи в нашия град. Извинявам се и на ръководителя на Върховния съд и Конгреса. Всички знаете за моя либерален генезис за работата ми в името на закона и за отбрана на демокрацията в тази страна. Това, което се случи в нашия град е безусловно недопустимо ".



фотоси: БГНЕС

Западни водачи, измежду които президентите на Франция и Съединени американски щати - Еманюел Макрон и Джо Байдън, и ръководителят на Европейския съвет и на Европейска комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разкритикува дейностите на крайнодесни последователи на Болсонаро. До края на месеца в Бразилия е въведено изключително състояние.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР