Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва изрази увереност,

...
Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва изрази увереност,
Коментари Харесай

Лула да Силва: Болсонаро искаше да направи преврат на 8 януари

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва изрази убеденост, че  предшественикът му Жаир Болсонаро е мозъкът зад офанзивата на държавни здания на 8 януари в бразилската столица, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Лула да Силва добави, че по този метод Болсонаро е желал да извърши държавен прелом.
Още по темата
" Днес си давам сметка и го споделям ясно и мощно: този жител (бившият президент Болсонаро) приготви държавния прелом, съобщи актуалният бразилски президент в изявление за бразилската телевизия " Рете ТВ ".

На 8 януари хиляди последователи на Болсонаро, недоволни от успеха на Лула да Силва на президентските избори, изгубени от крайнодесния водач, нахлуха в държавни здания в Бразилия - тези на президентството, на Върховния съд и на Конгреса - и нанесоха материални вреди в тях.

Бразилският арбитър реши да включи някогашния водач, който напусна Бразилия и се озова във Флорида в края на декември, в следствие, което цели да откри кой стои зад тези дейности.

" Сигурен съм, че Болсонаро взе участие интензивно в това и се пробва към момента да взе участие ", съобщи Лула да Силва. " Те желаеха да провокират тази неразбория още на 1 януари, само че си дадоха сметка, че няма да могат да го създадат, тъй като имаше доста служители на реда и доста хора по улиците ", сподели президентът.

По същото време бразилският сенатор Маркос до Вал съобщи, че е взел участие в съвещание, на което участвал и Болсонаро, в което ставало дума да се попречи на Лула да Силва да пристигна на власт. Планът предвиждал сенатор да се опита да въвлече Алешандре де Мораес, член на Върховния съд, който е и началник на Висшия електорален съд в Бразилия (върховния изборен орган в страната) да направи компрометиращи мнения, които да бъдат записани и след това публикувани, като по този метод този човек щял да бъде задържан и по този начин щял да се компрометира резултатът от изборите. Идеята била препоръчана на въпросното съвещание, състояло се на 9 декември, от някогашния народен представител Даниел Силвейра. На срещата Болсонаро е слушал безмълвно и не е коментирал нищо.

Адвокати на Болсонаро оповестиха по-рано тази седмица, че той е внесъл молба за удължение на шестмесечната му виза, с цел да може да остане в Съединени американски щати. Болсонаро отхвърля да има каквато и да е връзка със събитията от 8 януари.

Лула да Силва завоюва изборите предходната есен с 50,9 % по отношение на 49,1 % за Болсонаро.

" Победихме Болсонаро, само че би трябвало към момента да победим и Болсонаризма ", сподели Лула да Силва в изявлението по " Реде ТВ "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР