Президентът на БФС Борислав Михайлов продължава да е активен във

...
Президентът на БФС Борислав Михайлов продължава да е активен във
Коментари Харесай

Борислав Михайлов отговаря на фенове и отсече: Първенството ни е на средно европейско ниво

Президентът на БФС Борислав Михайлов продължава да е деен във Facebook. Бившият вратар отговори на въпроси на почитател като засегна значими тематики за футбола ни. Михайлов е на мнение, че шампионата ни е на приблизително европейско равнище и изрази мнението си по други точки.

ЕТО КАКВО НАПИСА МИХАЙЛОВ:

" Футбол на равнище в България не може да има без интензивно присъединяване на държавната и общинската власт. Казвал съм го доста пъти, споделям го и в този момент - в деня на изборите за президент и Народно заседание.

Днес вършим този избор с вярата доста скоро да има постоянен кабинет с всички пълномощия, който да се оправи с рецесиите в страната.

Очаквам и се надявам най-сетне да бъде образувано устойчиво държавно управление, с което незабавно да можем да продължим работата в посока възобновяване и модернизиране на инфраструктурата във футбола. В тази област единствено взаимната активност сред БФС и държавното ръководство може да докара до съществени промени и надлежно до доста положителни резултати за футбола.

Използвам изборния ден, с цел да отговоря и на Денислав Аксиев, който ми зададе смислени въпроси преди няколко дни тук, в страницата ми във Facebook. Те са по тематики, които са доста подобаващи за коментар в ден, като днешния.

Ще отговоря на въпросите в реда, в който ми бяха заложени.

Денислав ме пита за какво темпото на турнирните мачове в България е толкоз ниско и по какъв начин може да се промени.

Аз не бих споделил, че в българското състезание се играе муден или слаб футбол - в противен случай. Първенството ни е забавно, конкурентно и много атрактивно. Повечето клубове в Първа лига оферират много високо професионално равнище за нашите стандарти. Мерилото за силата на едно състезание постоянно са били европейските клубни шампионати. За втора поредна година България има два тима в груповата фаза на европейските клубни шампионати, което е отличен резултат. А в ранглистата на УЕФА България е преди страни като Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Финландия, Ейре и други и директно след Гърция, Турция, Дания, Норвегия и Швеция. Затова самоуверено може да кажа, че шампионата ни е на приблизително европейско равнище. Това приказва както за качеството на футбола, по този начин и за бързината, техническите и физическите качества на футболистите ни.

Вторият въпрос е каква тактика бих подхванал за образованието на треньори, които да са конвертируеми даже на европейския пазар.

Обучението и развиването на треньорски фрагменти на всички равнища във футбола ни е измежду целите в работата на Българския футболен съюз. Неслучайно преди няколко години интегрирахме методологията на Аякс в нашата електронна система, която сега е налична и изцяло безвъзмездна за над 400 български треньори. Отделно към този момент взехме решение да финансираме сериозна част от образованието на треньори категория " C ", т. е. тези експерти, които ще вземат участие интензивно в основаването на фрагменти в детско-юношеския и всеобщия футбол, или основата на футболната пирамида. Работата в Треньорската школата също се реорганизира и следва да бъдат интегрирани още повече стратегии за подготовка на футболни експерти.
 Бербатов:
Бербатов: " Отпочиналият " Михайлов съзнателно нарушава закона и Устава на БФС

" Целта е оставане на власт по длъжностен път "

Третият въпрос е за какво всички мачове на националните гарнитури се играят в София, откакто очевидно ползата в столицата е невисок.

За да бъда съответен и обстоен, ще отговоря с обстоятелства. Представителният мъжки тим играе в София, на националния стадион, защото това е естественият му дом, въпреки че БФС евентуално е единствената национална футболна федерация в международен мащаб, която би трябвало да заплаща наем, с цел да се играят мачове на националния тим в личната му страна. Дълги години младежкият тим домакинстваше отвън София - в Стара Загора, в Благоевград, в Разград и така нататък Сега семейства на стадион " Славия ", където има отлични условия, само че това не изключва да се намерения в бъдеще да изнесе дуелите си още веднъж отвън столицата. Всички останали гарнитури - юношеските и девическите обединения, както и женският народен тим, домакинстват най-вече отвън София. Сега да вземем за пример България U19 е хазаин на четиристранния квалификационен шампионат за Евро 2022 в Албена.

Четвъртият въпрос е каква тактика бихме подхванали за подновяването на огромна част от инфраструктурата в българския футбол.

Ние неведнъж сме проявявали самодейност в тази посока и сме водили диалози на всички равнища - освен за построяването на нов народен стадион, само че и за възобновяване на футболната инфраструктурата в огромните и дребните градове. В някои случаи сме имали триумф, в други - не толкоз, само че няма да се откажем да призоваваме държавната и локалната власт да влага в спортни обекти. Касае се за здравето на нацията и за бъдещето на децата. БФС съумя да реализира сигурно най-мащабния план в това отношение - евентуално от 1990 година насам. Националната футболна база " Бояна " е реалност с помощта на дългогодишната работа и старания на всички в структурата на федерацията и аз се гордея с постигнатото.

Последният, пети въпрос е дали считам, че е нужна промяна в детско-юношеските школи и в случай че - да, каква.

Това също е стратегически въпрос за развиването на българския футбол. Той директно е обвързван с подготовката на качествени треньорски фрагменти - млади и амбициозни експерти, които са в час с модерните трендове, освен това освен в огромните градове и тимове, а най-много по места - в областите и зоните. Вече загатнах и съответната стъпка, която ние ще предприемем във връзка с лицензите от категория " C ". Разбира се, това няма да е единственото. Разработваме и стратегия за стимулиране на клубове, които предпочитано развиват лични фрагменти и ги приготвят за професионалния футбол.

Тук още веднъж бих желал да заявя - БФС няма по какъв начин независимо да реформира, да финансира или да устоя детско-юношеския футбол. Това е измежду главните задачи на самите футболни клубове, които са директно заинтригувани да създават качествени футболисти - било то, с цел да подвигат равнището на личните си тимове, или пък да осъществят облага от продажбата им.

Това са моите отговори на Денислав Аксиев. Благодаря за смислените въпроси. Както към този момент споделих, всеки логичен въпрос би трябвало да получи отговор... ", написа Михайлов.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР