Президентът на БФС – Борислав Михайлов, оповести, че бившият унгарски

...
Президентът на БФС – Борислав Михайлов, оповести, че бившият унгарски
Коментари Харесай

Кой е новият шеф на съдийската комисия към БФС?

Президентът на БФС – Борислав Михайлов, оповести, че някогашният маджарски топ арбитър Виктор Касай ще заеме поста на ръководител на Съдийската комисия към Българския футболен съюз.

Кой е Виктор Касай?

Роденият през 1975-а година към този момент някогашен арбитър е задоволително известен във футболните среди, а дейната му кариера датира от 2003-а година и завършва през 2019-а. Каса е бил арбитър на Световното състезание в ЮАР през 2010-а година, а също по този начин е управлявал финалния мач от Шампионската лига през сезон 2010/11, когато Барселона съкрушава Манчестър Юнайтед с 3:1 на „ Уембли “.

Най-престижният мач в неговата кариера пък е полуфиналния двубой от Мондиал 2010, когато е назначен да арбитрира срещата сред Германия и Испания, като това е неговият четвърти мач на този шампионат. Първата му среща е още в груповата фаза за срещата Бразилия и Северна Корея, в който Селесао печели с 2:1. Следват други две срещи от груповата фаза и емблематичен мач сред Съединени американски щати и Гана, който се взема решение след добавено време. Срещата е историческа, защото до този миг и двете селекции в никакъв случай не са играли в продължения на Световно състезание в своята история.

Година по-късно Касай арбитрира и най-важният клубен мач във футбола в Лондон, в който каталунският гранд Барса пречупва Ман Юнайтед и подвига за четвърти път Шампионската лига в своята клубна история.

365 дни по-късно Касай е поканен да е част от съдийския състав на UEFA EURO 2012. Той води мачовете Испания – Италия и Англия – Украйна, а това е първият футболен шампионат, в който участват ДАС (бел.ред: спомагателни помощник съдии), които бяха настрана от голлиниите на двете порти.

Касай остава в историята на футбола и като първият арбитър, който е отсъдил дузпа след съществуването на ВАР. Това се случва през 2016-а година, когато за Световното клубно състезание той присъжда углавен удар след преразглеждане на обстановката по време на полуфинала сред Кашима Антлърс и Атлетико Насионал.

След отдръпването си от професионалния футбол Касай заеба шефския пост на съдийския департамент в Русия през 9-и януари 2020-а година, само че се отдръпва от тази позиция на 13-и септември 2021-а.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР