Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде интервю за Гонг,

...
Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде интервю за Гонг,
Коментари Харесай

Боби Михайлов: Бербатов само руши! Фактът, че съм сниман на Нова година близо до някакъв човек, не означава нищо

Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде изявление за " Гонг ", в което разгласи значими промени за българския футбол. Михайлов анонсира революционни технологии за съвременни платформи, които ще дадат големи преимущества на ентусиастите. Той показа, че БФС създава този план от предходната година въз основата на стратегически разбор - и, че в процеса по дигитализацията на футбола централата даже изпреварва авансово поставените цели, освен това - в пъти! Отделно от това БФС води договаряния със световноизвестни евентуални сътрудници.

Михайлов показа още, че в националния тим ще има съществени промени. Ще бъдат наети още двама кондиционни треньори, които ще работят и с българските клубове. Тези експерти ще проучват проучванията на играчите им и ще имат задача в националните тимове да играят единствено футболисти, които са във форма. Слага се завършек на практиката контузени футболисти да бъдат викани в националния тим, с цел да се разхождат из Европа и да получават повиквателни.

Шефът на футболната централа показа още, че до края на юли националният тим ще има нов селекционер, разяснява решението на Софийски градски съд да анулира решенията на Конгреса от 12 октомври и отговори на обвиняванията по негов адрес.

Михайлов разяснява и Димитър Бербатов, като съобщи, че неговият екип не основава нищо градивно, а единствено разрушава.

Героят от Съединени американски щати 94 акцентира, че управлението на БФС е единствено едно, и то е изцяло законно. Михайлов е безапелационен, че от решението на съда излиза наяве, че не се нападна изборът на президента - и сегашното управление има мандат до последващи избори.

- Г-н Михайлов, предходната седмица Софийски градски съд анулира решенията на Конгреса от 12 октомври 2021 година - какво значи това за бъдещето на БФС и на българския футбол?

- На първо място държа да отбележа, че неведнъж предупреждавах за сходни сюжети - както аз, по този начин и сътрудниците ми. Отдавна подчертах, че болните управнически упоритости на няколко души ще вкарат футбола ни в рискова серпантина на юридическа безтегловност, както се и случва сега. Вече всички станахме юристи и съдии, а футболът страда от това. Най-тъжното е, че цялата офанзива удря освен по институцията БФС, а и по клубовете, футболистите, треньорите, всички участници във футбола в България. Питате ме какво следва - нашите адвокати ще подхващат нужните дейности. Имаме цялостно доверие в правосъдната система и съм сигурен, че крайният излаз ще бъде в интерес на футбола.

- След това решение обществеността се пита кое е законното управление на футбола ни...

- Ръководството на БФС е единствено едно, и то е изцяло законно. От решението на съда излиза наяве, че не се нападна изборът на президента - сегашното управление има мандат до последващи избори. Всякакви буквояди и запетайкаджии услужливо не помнят по какъв начин тактиката, докладът и бюджетът на БФС бяха признати с голямо болшинство единствено преди месец. Ако клубовете в действителност бяха против това управление на БФС и методите му, нямаше да има единствено един глас " срещу ". Нали се сещате, че в случай че Конгресът беше избирателен, резултатът щеше да бъде също толкоз пагубен за така наречената съпротива?
 Боби Михайлов на разпит в ГДБОП Обновена
Боби Михайлов на разпит в ГДБОП

Той е дошъл в 9:30 часа сутринта и е давал показания към един час

- Възможно ли е в скоро време да бъде извършен нов конгрес, за какъвто Димитър Бербатов и екипът му приканват?

- Категорично не! Само за половин година и единствено поради тях организирахме два конгреса, които минаха показно и като организация, и като бистрота - факт, който беше регистриран и от представителите на ФИФА и УЕФА. Когато и международната, и европейската федерация дадат сходно мнение, претенциите на групичката към Бербатов тотално олекват. Да не приказваме, че и самият Бербатов от трибуната похвали организацията през октомври, преди да смени плочата. Знаете ли какъв брой пари и административни старания коства организирането на едно Общо заседание с големия брой клубове? В последна сметка Българският футболен съюз и българският футбол не са длъжни да обслужват нечии управителни упоритости и капризи. Повтарям - тъкмо тези хора са отговорни за актуалната обстановка! Още от момента, в който отдръпнах оставката си, започнаха непрекъснатите им опити да разклатят БФС - сигнали, искания, всевъзможни ченгеджийски номера, с които пробваха да отсрочат вписването ми.

Българският футболен съюз е минал толкоз доста инспекции и одити от страната и интернационалните институции, от които получаваме главните си доходи - УЕФА и ФИФА. И няма нито едно открито нарушаване. Въпреки това компроматната война си върви със страшна мощ, и по този начин е към този момент година и половина. Година и половина БФС работи в надали не военна конюнктура, и през този интервал направихме доста промени, изработихме нова тактика, организирахме два конгреса... Защо не попитате опозиционерите те какво направиха за футбола през този интервал? Защото хленченето, мрънкането и опитите да бъде негоден имиджът на БФС и съответно на президента аз не го считам за работа.

- Хващаме се за последните ви думи - по какъв начин ще коментирате обвиняванията за връзки със международния необут на черното тото Дан Тан и съответно мача сред България и Естония?

Ето - това е показателно за акцията, в кавички, на Бербатов и близките му. Претоплят се манджи от преди над 10 години - и то в случай, че всички условия, свързани с този мач, са изяснени от дълго време, в това число имаше чувания в Народното събрание. Много ми е забавно по какъв начин мои някогашни чиновници, които тръбят по какъв начин БФС не дава опция за развиване, а в това време са минали просветителни стратегии на УЕФА на сметката на БФС, не загатват че мачът сред България и Естония е образец за операция без присъединяване на тимовете и съответните федерации. Нещо повече - БФС и естонската федерация първи алармираха за нередности в тази контрола. Между другото, по мои мемоари Стилиян Петров беше капитан на България против Естония - дано той каже дали и по какъв начин е взел участие в черно тото... Колкото до някаква фотография - фактът, че съм сниман на Нова година покрай някакъв човек, не значи безусловно нищо. Бербатов е рекламно лице на разнообразни букмейкъри, в това число на азиатски уебсайт за залагания - това обаче изненадващо за мен не се разяснява.

- Няма по какъв начин да подминем слабото показване на националния тим в Лигата на нациите - какъв е Вашият коментар и какви дейности ще предприемете след неприятните резултати?

- Мнението си показах още на сутринта след загубата от Грузия. Ясно е, че всеки може да загуби от всеки - и резултатите в Лигата на нациите го потвърждават. Едва ли някой е вярвал, че Англия може да падне с общо 0:5 от Унгария, че до неотдавна непобедимата Италия ще допусне пет гола в един мач, а международният вицешампион Хърватия ще загуби с 0:3 от Австрия вкъщи. Но в нашия случай става дума за поредност от причинно-следствени връзки, които доведоха до извънредно незадоволителните резултати.

- Какви са те?

- Много са. На първо място още веднъж би трябвало да подчертая, че Българският футболен съюз не създава, тренира и приготвя футболисти - това го вършат клубовете. Националният треньор само селектира и подрежда играчите, дава им тактически инструкции, стимулира ги. Всичко останало е артикул на работата по клубовете и на доверието, което те имат в своите български футболисти. Когато те не играят, или пък играят рядко; когато не са физически готови и тренирани по верния метод, даже Анчелоти и Клоп няма да могат да реализират резултати с тях. Физическото положение на футболистите ни в тези мачове беше пагубно - и поради това БФС ще назначи още двама кондиционни треньори, които ще работят и с клубовете, ще проучват проучванията на играчите им и ще имат задача в националните тимове да играят единствено футболисти, които са във форма. Ще сложим завършек на практиката контузени футболисти да бъдат викани в националния тим, с цел да се разхождат по Европа и да получават повиквателни.

- Логичният въпрос е кой ще е новият народен селекционер?

- Техническата комисия отпред с Георги Иванов към този момент преглежда разновидности и кандидатури, които след това ще бъдат препоръчани на Изпълнителния комитет. До края на юли би трябвало да имаме народен селекционер, който да разполага с задоволително време да се запознае с ситуацията и условията ни и да селектира тима за септемврийските мачове.

- Вече е ясно, че няма по какъв начин да спечелим първото място в Лигата на нациите - какви са условията, за които говорите?

- Изискванията са дълготрайни и са свързани с налагането на единна философия за игра на националните ни тимове. Това е едно от нещата, които разгласих на конгреса още през октомври, и което съм сигурен, че ще даде резултат - в случай че всички треньори на национални гарнитури работят дружно, с една и съща тактическа концепция, тогава преходът сред другите тимове ще е доста по-лесен, а България ще има построен жанр на игра, за разлика от в този момент.
 БФС отхвърли, че Михайлов е бил на разпит: Пълна небивалица!
БФС отхвърли, че Михайлов е бил на разпит: Пълна небивалица!

Вижте детайлности

- Много се приказва за неналичието на качество - това ли съгласно Вас е главният проблем на националния тим?

Не! Вече споделих какви са главните аргументи съгласно мен. Колкото до неналичието на качество, ще си разреша да ви отговоря с въпрос - на какъв брой огромни шампионати се класира поколението на Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров? Защото са огромни, качествени футболисти - спор няма. Имат едно-единствено присъединяване на финали, на което аз съм им бил началник - като първи вицепрезидент и отговорник за националните тимове. И на това състезание отбелязахме един-единствен гол от дузпа, а получихме девет. Значи не става дума за липса на качество, а за разнообразни условия в разнообразни моменти - липса на темперамент, липса на отговорност, липса на отношение към колектив.

Аз имам над 100 мача за националния тим, бил съм на три международни и едно европейско състезание, само че тогава всички се раздавахме и милеехме за България. Нещо, което за жалост не се видя нито при поколението на Бербатов и Петрови, нито след тях. На този декор претенциите им да ръководят са още по-смехотворни - те не просто не са постигнали нищо с националния тим, не просто нямат никакъв управнически опит, а и в последната година и половина пречат в пъти повече, в сравнение с оказват помощ. Това несъмнено е казус в международната история - някогашни национали да чакат да пристигна мач на националния тим, с цел да излязат да подлагат на критика, да основават напрежение, да желаят България да загуби, с цел да се бият в гърдите.

- Няма по какъв начин да не Ви попитаме за положението на Тодор Неделев след тежкия случай в Грузия...

- От цялото си сърце поисквам на Тодор бързо възобновяване и завръщане първо към естествения живот, след това - и към футбола. Българският футболен съюз направи всичко допустимо, с цел да му помогне в тази сложна обстановка - организирахме лекуването и превозването му, тъй като става дума за наше момче, което има потребност от нас. Сигурен съм, че Тошко Неделев още веднъж ще бъде на терена и ще ни радва, както и преди.

- Споменахте неналичието на управителен опит у опозицията. Има отзиви обаче, че и вашето потомство също пое българския футбол без управнически стаж...

- Това са несериозни изказвания - аз бях първи вицепрезидент на БФС, Данчо Лечков беше кмет на Сливен, Сираков беше шеф на Левски, в Изпълкома имахме парламентарен арбитър, арбитър от Върховен административен съд, представители на прокуратурата, видни предприемачи, депутати, съществени хора... С какво могат да се похвалят опозиционерите? С академия за гении, която не действа? С фондация, на която резултатите елементарно могат да се ревизира? Как искаш да ръководиш най-голямата спортна федерация в България, когато действително не си управлявал нищо? Имам доста да кажа, само че избирам да не слизам на това равнище и най-малко малко да запазя достолепието на хора, с които съм работил. Аз прочее съм работил с всички тях - като президент, като първи вицепрезидент. И постоянно съм се стремял да им осигуря най-хубавите благоприятни условия за развиване, за реализация. Нали знаете, че няма ненаказано положително - и ето ви ги нагледните образци!

- Да разбираме, че БФС продължава да работи, макар целия юридически безпорядък?

- Разбира се! Това е задължението ни, това е отговорността, която ни е гласувана от клубовете. Няма по какъв начин да кажем - хоп, футболът стопира, до момента в който не се уточним с безконечния кандидат-президент отвън акция. Стратегията, която разработихме дружно с УЕФА като част от програмата " Футболни федерации на бъдещето " беше призната и към този момент е в ход, направихме съществено преструктуриране на федерацията - както на централно равнище, по този начин и по зони и области, вкарваме доста нови начинания, и най-важното - затягаме контрола върху всички процеси във футбола ни. И това го вършим сами, без даже стотинка държавна помощ. Понеже по-рано стана дума за триумфите на Унгария - проверете какъв брой средства е осигурила страната на футбола там, и то освен за инфраструктура. И си отговорете на въпроса за какво имат хубави игрища. А тук сме изцяло сами. И от горната страна на всичко всекидневно ни се постанова да се занимаваме с глашатаи и самозвани опозиционери.

- Какви нови начинания съответно осъществя футболният съюз?

- Ето, ще ви разкрия нещо, което в скоро време ще обявим обществено - Българският футболен съюз ще бъде първата федерация с изцяло приключена цифрова екосистема в интерес на феновете на футбола. Става дума за революционни технологии, за съвременни платформи, които ще дадат големи преимущества на ентусиастите. Разработваме този план от предходната година въз основата на стратегически разбор - и съм извънредно благополучен, че в процеса по дигитализацията на футбола даже изпреварваме авансово поставените цели, освен това - в пъти! Отделно водим договаряния със световноизвестни евентуални сътрудници - и сега, в който всичко бъде публично завършено, сами ще се убедите какъв брой съществено се работи и какъв брой съществено се приема институцията БФС на всички места по света. Много е просто - до момента в който други се стараят да разрушават, нашата цел е да надграждаме. Гарантирам, че тази философия в никакъв случай няма да промени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР