Президентът на БФХГ Илиана Раева призна, че не е очаквала

...
Президентът на БФХГ Илиана Раева призна, че не е очаквала
Коментари Харесай

Илиана Раева: Не съм очаквала такива успехи, но заслужавахме всички медали

Президентът на БФХГ Илиана Раева призна, че не е очаквала българските състезателки да завоюват шест медала и две олимпийски квоти на Световното състезание по художествена гимнастика, което приключи през днешния ден в София.

17-годишната дебютантка Стилияна Николова взе бронз в многобоя и три сребърни оценки на финалите на обръч, бухалки и лента. Боряна Калейн в последния миг отпадна от надпреварата поради вирусно заболяване.

Ансамбълът, който тренира от малко повече от четири месеца в този състав, стана безспорен международен първенец в многобоя и завоюва злато на финала на три ленти и две топки.

" Ако би трябвало да бъда откровена, не съм очаквала чак такива триумфи. Разбира се, главното и най-важно за нас бяха двете квоти с присъединяване на Боряна Калейн. При този тежък удар, който получихме с това, че тя нямаше по какъв начин да взе участие на Световното състезание, трябваше в придвижване да променим тактиката. В дните на надпреварата променихме някои от детайлите на Стилияна Николова, тъй като колкото и да се опитвахме да я запазим, че не искахме да я натоварваме с някакви големи упования, че би трябвало да всяка цена да вземе квота, тъй като въпреки всичко тя е един дебютант на това съревнование, само че тя е толкоз умна, че нямаше по какъв начин да не разбере, че всички от нея в този момент чакат да вземе квота. Много рационално Валентина Иванова и Бранимира Маркова трансформираха някои неща от съчетанията й и аз искрено да ви кажа през вчерашния ден я виждам толкоз събрана в себе си, съсредоточена, изключила безусловно публиката и страстите - нещо, което тя доста мъчно прави в действителност, повярвайте ми доста мъчно прави. И тя като един същински воин съумя по безусловно решителен метод да завоюва бронзовия орден и квотата, която беше толкоз значима за България ", сподели Раева след шампионата.

" Ансамбълът - те работят от четири месеца и половина в този състав. Весела Димитрова е направила оптимални съчетания отново на този стадий, тъй че те да могат да ги изиграят. Това не е капацитетът на този тим. Очаквам доста по-сложни и доста по-атрактивни съчетания да се създадат за идната година и съм сигурна, че ще го реализираме. Този златен орден е премия за един извънреден труд, който постави девойките от ансамбъла и целия екип, както и невероятният труд, който поставиха Валя Иванова и Стилияна. Наистина последните пет-шест години по този начин както работихме за това Световно състезание не си припомням да сме работили. Имаше дни, в който работихме по 10 час дневно. Така че се отблагодари ориста на този голям труд, който положихме. Страшно съм щастлива. Истината е, че не сме очаквали изобщо такива събития, такова развиване на нещата, само че съм безпределно щастлива и доста заслужавахме всичките медали, които спечелихме ", добави тя.

" Стилияна Николова, откогато се състезава тази година, единственото комбиниране, което съумя да изиграе с всички заложени неща бяха бухалките в Клуж, където завоюва и златен орден. До този миг в никакъв случай не е успявала да направи това. Стратегически ослепителен ход направихме, с цел да можем да вземем тази квота. Видяхте, че тя направи неточности, не бяха доста огромни измененията, само че й даваха едно успокоение, което беше доста значимо, с цел да може тя да си направи пируетите, които са едно от най-големите й оръжия при нея и при Боряна Калейн. Поздравление на треньори и състезатели, всичко беше по този начин както би трябвало да бъде ", сподели още Раева.

Тя за следващ път се изрече ласкаво за старши треньора на ансамбъла Весела Димитрова.

" Весела Димитрова е един извънреден треньор, в действителност извънреден. Познавам всички треньори в историята на България, тя е цялост от доста гении и не инцидентно на нея тъкмо й се падна този златен олимпийски орден. В същото време, тя е един доста стеснителен и от време на време нерешителен в себе си човек и тогава, когато го усетя съм постоянно до нея и й споделям изобщо не се притеснявай ще имаш и европейски и международен златен орден. Спомням си на Европейското състезание във Варна тя пристигна след многобоя и сподели: " Да знаеш аз се отхвърлям ". Аз й споделям по какъв начин ще се откажеш като ти следва да вземеш олимпийска купа, в действителност по този начин й споделих, споделих й че ще вземе международна купа с тези девойки преди три месеца, тъй като в действителност работата беше доста тежка с тях, доста тежка. Първо, за ансамбъла в художествената гимнастика е доста значимо тимът да е обединен, да се усещат една друга, те нямаха никаква връзка по сред си и това доста тежко се отразяваше по време на игра. Най-голямата стъпка, която направиха, е да създадат един тим, по-късно към този момент всички детайли, само че това е оптимално направени съчетания. Очаквам да вървим единствено по правата нагоре и кулминационната точка да бъде в Париж ", съобщи президентът на БФХГ.

Раева призна, че е имало доста проблеми в организацията на Световното състезание.

" Нямате си и визия с какво се сблъскахме и то остава зад кулисите. Не позволихме нищо да не помрачи напъните ни и това, което направихме. Да, доста искахме да покажем и България, с изключение на художествената гимнастика, искахме да впечатлим всички хора, които ще гледат в целия свят това съревнование, всички посетители, които пристигнаха, тъй като тук пристигнаха изключителни шефове. Дойде половината Изпълком на ФИГ, пристигнаха Моринари Ватанабе и един от вицепрезидентите на ФИГ от Катар, пристигнаха 15 президенти на национални федерации. Това демонстрира, че ехото от 2018 година е стигнало до тях и всички пристигнаха да видят с очите си. Много се постарахме, всички са ужасно удовлетворени, само че тази страна би трябвало да си оправи нещата, тъй като Вие нямате концепция с какво сме се сблъскали. Екипът ми, който е зад кадър, е тук от 6.30 и нощес са се прибрали в 01.30, непрестанно имаше проблеми, сривове, такива неща се случиха, че не желая да ги кажа. И сега продължаваме да имаме всякакви такива неща... никой не желая да атакувам, разберете ме вярно, нито желая нещо неприятно да кажа за някой, само че това е цялостен парадокс. Колко федерации ще могат да създадат това, което ние направихме, какъв брой федерации ще са толкоз " луди ", с цел да се борят, да търчат и да вършат всичкото това нещо. Трябва да се оказва помощ на федерациите, би трябвало всичко да е по различен метод... ето една шатра, която към този момент не става по никакъв метод за едно такова Световно състезание, няма отопление, влажно е... Спирам до тук, тъй като ще развалим хубавите неща. Те ми подмятат някакви неща за ново домакинство, само че от екипа ми са безапелационни, че напущат, в случай че би трябвало да създадем още едно Световно състезание. Наистина ми о споделиха най-сериозно, че не желаят повече. Сблъскахме се с доста компликации, сблъскахме се с ужасни неща и не знам, в случай че не сме толкоз луди, кой различен ще издържи да направи такова нещо. Аз също се усещам към този момент супер преуморена и изхабена от всичко това нещо ", сподели Раева.

Следващата година следва Европейско състезание в Баку (Азербайджан) и Световно състезание във Валенсия (Испания).

" Следващата огромна цел е Валенсия следващата година Световното състезание, което също ще бъде олимпийска подготовка. Предстоят Европейски шампионати, Световни купи и има време до Париж, преди този момент би трябвало да вървим вярно по пътя си и да надграждаме. Когато знаят, че имат по-малко време до олимпиадата те са по-отговорни, по-концентрирани, по-отдадени. Няма доста време и този тим няма да има кой знае какъв брой доста надпревари, само че пък те излязоха огромни лъвчета, страхотни, доста ме изненадаха. Наистина съм сюрпризирана от ансамбъла. Това им беше най-хубавото осъществяване, те такива ленти не са играли на нито една подготовка, това е извънредно комплицирано комбиниране. Такава оценка на ленти не си припомням някой до момента да е взимал. Всичко друго си мислих, само че не и че ще изиграят лентите по този метод. Страхотни са! Браво на тях, на Весела и на целия екип! ", приключи Илиана Раева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР