Президентът на БФХД - Илияна Раева, говори пред "NOVA" след

...
Президентът на БФХД - Илияна Раева, говори пред "NOVA" след
Коментари Харесай

Илиана Раева: Вижда се психологическо израстване в момичетата

Президентът на БФХД - Илияна Раева, приказва пред "NOVA " след успеха на Боряна Калейн в многобоя при дамите на Държавното състезание, като даде коментар и за идното Европейско състезание в Баку.

"Много сполучливо, доста мощно съревнование. След две доста тежки тренировки в зала "Раковски ", през днешния ден ни донесе купата. Боряна Калейн имаше визията, с която да завоюва. Катрин също направи доста мощно съревнование. Неви (б.р. - Невяна Владинова) позволи неточности, които проучваме. Надявам се да направи доста мощно съревнование. Аз продължава да настоявам, че тя е в доста добра форма. Има психически проблем, с който да се оправим и тя и ние. Дано да го създадем до Европейското състезание ".

"Виждам едно израстване психическо, най-много Боряна и Катрин. Но, с цел да бъда спокойна, на следващия ден би трябвало да създадат същите неща - тъй като на Световното състезание, се играе два дни, с цел да вземеш един орден. Това е нещото, към което се стремим. Надявам се Боряна и Катрин да покажат психическа резистентност, а Неви - една мощна, съсредоточена и безгрешна игра ".

"Аз съм им споделил и на трите, когато преминат границата от 22. Катрин изигра едни фантастични бухалки и получи оценка, която би получила на Световно състезание и на Олимпийски игри. Това съревнование потвърди, че в случай че те играят, ще получат над 22 ".

"Катрин и Боряна направиха едни доста невидими неща, които не съумяха да създадат - те биха им дали по-високи оценки. Лентите са съчетанието, на които би трябвало да обърнем съществено внимание до Световното състезание. Трябва да ги отрудним и да ги напълним с повече компликации. За да сме спокойни, че можем да се борим за златен орден в многобоя ".

"Не съм спокойна за девойките, тъй като всяко съревнование е единствено за себе си. Всяка неточност може да те изкара от медали, от петица и от шестица. Както при ансамблите и самостоятелното. Но на този стадий българският тим се обрисува като най-силния тим, дружно с тима на Русия. И трите гимнастички - без значение от неприятния сезон на Неви от началото на сезона, аз въобще не съм черноглед, че тя ще си изиграе композициите. Че ще може да покаже капацитета си в най-хубавия си тип ".

"Поздравления за Бранимира Маркова, че направи тези промени. На съревнование не играят капитани, а най-добре готови гимнастички. Щеше да е невиждано незаслужено да лишим Боряна или Катрин от три съчетания, за сметка на Невяна, когато и двете се показаха на доста по-добро равнище. Неви е наясно с това ".

"Неви има късмет да се пребори. Да бъде победител, да бъде първенец да се пребори на Световното състезание с три или четири съчетания. Миналата година Катрин победи, само че пуснахме Невяна да взе участие. Направихме един компромис вимето на това, че Неви беше контузена. Втора година нямаме право - не се прави в спорта, там вземат участие най-хубавите. Неви би трябвало да се пребори, с цел да взе участие ".

"Това не е музика за огромна зала, а за по-камерна зала. Музиката трябваше да бъде заменена. Музиките са фрапантно разнообразни по жанр. Катрин се оправи ослепително и взе с точка по висока оценка на надпреварите в Баку. И това не е музика, на международното ще има друга музика. Искаме да е най-хубавото ".

"При доста обширен разбор от най-хубавите ни съди. Аз имам оценка на майсторство с уреда. При доста прецизно съдийство от нашите съдии оценката е сред 10 и 8. Български съдиии. Българките самите не можем да дадем кой какво вижда. Това значи, че оценката ни е понижена с една точка. Трудността не дава отговор на това, което изискват нашите треньори. И сме ощетени, и имаме компликацията на топки. Но аз имам големи искания - би трябвало да се усложним съчетанието ".

"Първо си оправяме нашата къща, по-късно имаме искания към съдиите. Съдийството беше на чудесно равнище. Боряна игра зрелищна лента, само че игра на несъмнено. А това към този момент не носи резултат. Не спирам да дублирам на треньори и състезатели, че не ни би трябвало игра без неточност, а игра, в която има безусловно всичко ".

"Стилияна Николова игра доста мощно. Както Боряна при дамите. Тя беше уверена и съсредоточена да си направи комплицираните неща. Тя игра като зрял играч в категория дами. Другите състезатели позволиха неточности. При тях се усеща една отмалялост, само че в този момент ще си починат малко. Те нямат европейско състезание. Но в този момент сме в диалог със съдиите да отрудним малко и техните съчетания ".

"Всичко би трябвало да става последователно, доста вярно. Те са подготвени още малко да усложним съчетанията, там конкуренцията също е доста огромна. Но нашите девойки по нищо не отстъпват. Мисля, че там можем да създадем още корекции.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР