Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че конституцията на страната

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че конституцията на страната
Коментари Харесай

Лукашенко обеща да отстъпи някои от правомощията си, но не в близкото бъдеще

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че конституцията на страната може да бъде „ усъвършенствана " и че някои от пълномощията му могат да бъдат споделени, само че не и в близко бъдеще, съобщи " Ройтерс ".

Лукашенко ръководи с твърда ръка от 1994 година насам, през което време той съумя да внесе промени в конституцията, които му помогнаха да затвърди контрола си и да изтласка опозиционните сили от Народното събрание.  

В годишното си послание към депутатите от Народното събрание Лукашенко разяснява опцията да децентрализира някои от своите пълномощия.

„ Конституцията ще бъде усъвършенствана. Животът се трансформира, а с него и ние. Да, елементарно мога да трансферира някои пълномощия на други клонове на държавното управление “, сподели Лукашенко, ден откакто министър председателят на Армения Серж Саркисян подаде оставка след всеобщи митинги в страната.

Държавният глава на Беларус сподели, че е изискал от Kонституционния съд да подгови рекомендации за промени в конституцията, само че акцентира, че проектите към този момент остават единствено теоритични.

„ Никога до момента не съм мислил за референдум “, сподели Лукашенко, визирайки публичното допитване, което е належащо, с цел да влязат в действие възможните промени в конституцията.

В опит да усъвършенства връзките с Европейски Съюз и да понижи зависимостта на Беларус от Русия, Лукашенко стартира да се вслушва в апелите на западните страни за по-голяма приемливост към политическата съпротива в страната.

За задачата президентът на Беларус помилва няколко политически пандизчии и разреши парламентарно показване на опозиционните сили за първи път от 20 години насам. Западните наблюдаващи оцениха изборите в Беларус от 2016 година като „ не изцяло демократични “, само че регистрираха забележителен прогрес спрямо предходните гласувания.

През 2017 година Лукашенко бе заставен да анулира нов налог, с който щяха да бъдат облагани хората, който не работят на цялостно работно време, след най-масовите митинги в страната, който за първи път сложиха под опасност неговото ръководство.

„ Ако някой мисли, че ще променим конституцията и ще създадем условия за наш Майдан – това няма да стане “, съобщи Лукашенко, визирайки антиправителствени митинги в Украйна от 2013 и 2014 година

„ Дадох заричане и в никакъв случай няма да го наруша, в противоположен случая ще стане като в Армения “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР