Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири
Коментари Харесай

Беларус заплаши да спре транзита на газ за Европа заради новите санкции на ЕС


Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейски Съюз, че в случай че разшири глобите си против страната, ще спре преноса на газ за съюза , който тече по тръбопровода Ямал-Европа. Предупреждението на президента бе отправено по време на заседание с държавното управление.

Ние отопляваме Европа, а те ни заплашват, че ще затворят границата. А в случай че ние спрем газа към тях? Ето за какво бих предложил на управлението на Полша, на литовците и на другите празноглавци да мислят, преди да приказват ”, цитира думите му организация БелТА.

" Газът не може да премине през Украйна, през Прибалтика няма път. Ако затворим за поляците и, да вземем за пример, за германците, какво ще се случи? Защитавайки своя суверенитет и самостоятелност, ние не би трябвало да се стопираме пред нищо ”, сподели Лукашенко, разяснявайки проектите на Варшава да затвори полско-беларуската граница.

Той акцентира, че това въпреки всичко е тяхна работа и в случай че желаят, могат да го създадат. В тази връзка разпореди на министерството на външните работи „ да предизвести всички в Европа, в случай че ни вкарат спомагателни наказания, които са неприемливи за нас, ние би трябвало да отговори м ”, сподели още президентът на Беларус.
В отговор Европейският съюз отхвърли заканите на Лукашенко и акцентира, че няма да разреши да бъде сплашван .

„ Относно доставката на газ би трябвало да използваме оптимално нашите връзки с държавите-доставчици: страните от Африка, Норвегия, Русия. Ние няма да позволим Лукашенко да ни сплашва ”, съобщи през днешния ден европейският комисар по енергетика Паоло Джентилони.

Той удостовери, че въпросите за сигурността на доставките на газ в страните от Европейски Съюз ще бъде включен в отбранителната идея на Европейския съюз „ Стратегически компас Европейски Съюз ”, която би трябвало да бъде утвърдена идната година.

Европейският съюз разисква опцията за приемане само че нов, пети пакет наказания против Беларус, който може да включва както персонални ограничаващи ограничения против високопоставени чиновници, по този начин и ограничения от стопански темперамент .

Най-вероятно тематиката за глобите ще бъде съществена по време на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел на 15 ноември. Тя доби новост по отношение на опитите на Минск да дестабилизира обстановката в Европа, организирайки превозването до неговите външни граници на хиляди мигранти от Близкия Изток и Афганистан, които желаят да попаднат в Европейски Съюз.

Държавите от Евросъюза дефинираха това като „ хибридна офанзива ”, която се обърна против страдащите хора, които поради дейностите на Лукашенко изпаднаха в невъзможност на границата с Полша, Латвия и Литва.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР