Президентът на Беларус Александър Лукашенко в петък предупреди, че всички

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко в петък предупреди, че всички
Коментари Харесай

Лукашенко мобилизира вскички за защита на страната - На Запад нищо не е спокойни

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в петък предизвести, че всички съществуващи благоприятни условия, в това число органите за вътрешни работи и армията, ще бъдат мобилизирани за отбрана на страната , оповестява ТАСС.

" Искам освен присъстващите през днешния ден чиновници на вътрешните работи, само че и армията да схванат, че войната не е войната, коакто бе преди, започваща с външна експанзия . Всяка война ще стартира от вътрешната страна. Така беше готова и за нас . Трябва всички да схванат, че активизираме всичко, което имаме , с цел да защитим страната си, земята си и фамилиите си, децата си. Искам да разберете това ",

Лукашенко дефинира обстановката на западната граница на Беларус като неуредена. " На Запад нищо не е спокойни . Това, което Майк Помпео ми сподели, е добре, аз го взех под внимание ", сподели Лукашенко. По-рано американският посланик увери Лукашенко, че НАТО не съставлява опасност за Беларус .

В същото време президентът съобщи, че " те (войски на НАТО) шават там . Вижте: незабавно щом стартира бъркотията у нас, (министърът на защитата на Беларус) Виктор Хренин знае това по-добре. Казах му: незабавно приведете армията, незабавно е належащо да се вдигнат тези елементи, които са подготвени за пердах през днешния ден и които са ситуирани напълно през днешния ден. И ние бяхме принудени да изтеглим половината войска в западната посока. Те се успокоиха, схванаха, че няма да се майтапим с тях ", сподели президентът на Беларус.

Само хората с военно минало ще станат помощници на президента на Беларус, инспектори за районите на републиката, с цел да се поддържа редът в страната. " Може да попитате: за какво военните? Тази работа няма да спре дотук . Набираме военни хора за други области. Ние освен би трябвало да стабилизираме обстановката в страната, ние я стабилизираме, това не е проблем, просто би трябвало да го създадем красиво и търпеливо. За мен е доста значимо помощниците на президента, които са и инспектори, да обезпечат ред и дисциплинираност в Беларус ", акцентира той.

Лукашенко обърна внимание на причините, че сякаш по този метод той е изразил съмнение към тези, които е изпратил да работят в районите . " Тук някои към този момент пишат, че президентът не има вяра на някого. Повярвайте ми, познавате ме от години. Не имам вяра единствено на предатели. Готов съм да работя с всички, с които може да се работи ".

Ето за какво, съгласно Лукашенко, Караев и Барсуков са изпратени в " значими области на работа в страната ". " Сред тях е Валери Павлович (Вакулчик). Благодарен съм му. Той като цяло би могъл да каже: " Знаеш ли, аз към този момент съм служил и ще отида на отмора. " Не. " Ще отида в родината и ще я пазя, до момента в който съм жив " - това в действителност е почтено за офицер и военачалник ", заключи Лукашенко.
 Беларус с нов вътрешен министър
Беларус с нов вътрешен министър

На фона на продължаващите митинги в страната

На 29 октомври Лукашенко уволни Юрий Караев, министър на вътрешните работи, и го назначи за асистент на президента - контрольор за региона на Гродно. Също по този начин държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Валери Вакулчик беше назначен за асистент в област Брест, а заместник-ръководителят на Министерството на вътрешните работи Александър Барсуков беше назначен за асистент в Минск. Беларуският водач прикани назначените локални помощници да работят в тясно съдействие с Министерството на защитата и даде обещание да поддържа армията при обезпечаване на реда в поверените им райони.

Лукашенко прикани чиновниците по сигурността и всички жители на фона на обстановката в републиката да защитят суверенитета на страната и да обезпечат нейното прогресивно развиване за бъдещите генерации. " Който не желае - Бог да е с вас . Мога да повторя казаното в навечерието на изборите: просто в никакъв случай не изневерявайте! Предатели Бог не харесва ".

Лукашенко акцентира, че " той не дърпа никого на своя страна " и се интересува единствено от доброволци . " Не насилям никого, това не е моят принцип. Нито студентите, които сякаш стачкуват през днешния ден, нито служащите, нито селяните, нито държавният уред, нито военните. Не повличам никого в моята посока. Ако желаете, застанете до нас. Да се укривам зад тила ви - няма да го направя. Ще отида там, където е належащо, където казвате, с цел да не се страхувате от никого и да защитавате тази страна ", сподели той.

Президентът изясни за историята на потреблението на бяло-червено-бялото знаме , което постоянно се употребява от опозицията при митинги против резултатите от президентските избори на 9 август. " Оказа се, че сме раздрани и разграничени на части, на късчета... През последната война (ВСВ) те застанаха (под това знаме) на страната на кървавия фашизъм и през днешния ден се оправдават, че са желали да получат самостоятелност по този метод. Получиха ли? Получиха всеки трети погубен, сакат и умрял по-късно ".

" От през днешния ден (ще се употребява нов подход), изключително в жилищата на жителите, където те (протестиращите) се крият , ние не взимаме никого в плен ", съобщи президентът. " Ако някой допре боец, той би трябвало да напусне най-малко без ръце . Казвам го обществено, за да схванат всички нашата увереност. Освен това - това е всичко, няма къде да отстъпваме и няма да отстъпваме. Който е подготвен - действаме ".

Лукашенко акцентира, че някои от протестиращите са минали алената линия , пробвайки се да дестабилизират инфраструктурата на страната. " Издържахме. Веднага показах: има червени линии. И не дай Боже някой да ги пресече , прекоси ги в доста направления, приказвах за това ", сподели Лукашенко. Следователно съгласно него тези, които " през днешния ден излизат на железницата, тези, които окачват фашистки флагове на електропроводи, с една дума, тези, които през днешния ден се пробват да разрушат и дестабилизират инфраструктурата на страната ", би трябвало да знаят, че управляващите ще работят уверено и сурово... "

Лукашенко съобщи, че уредниците и участниците в протестите и неразрешените дейности към този момент са " минали през седем или осем разнообразни стадия съгласно методологията на цветните революции , приближаващи се до последните, които се характеризират с радикализация... Днес не живеем във вакуум. Това не е средата на предишния век . Времената се трансформираха и вие го виждате и знаете прелестно. И единствено този, който има желязна воля и самообладание, ще завоюва ", сподели той.
 Тихановска удовлетворена от общонационалната стачка в Беларус
Тихановска удовлетворена от общонационалната стачка в Беларус

Тихановска разказа участниците в стачките и митингите като " герои "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР