Президентът на Беларус Александър Лукашенко търси варианти за доставки на

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко търси варианти за доставки на
Коментари Харесай

Лукашенко търси варианти за доставки на нефт от Балтика

Президентът на Беларус Александър Лукашенко търси разновидности за доставки на петрол през балтийските страни, съобщи организация " Белта ".

Той е упълномощил на държавното управление да работи върху други възможности на доставките от Русия, които вършат Беларус прекомерно подвластна от Москва.

Лукашенко припомня, че през 2019 година би трябвало да приключи модернизацията на две беларуски рафинерии, след което те ще могат да преработват освен съветски петрол.

" Отдавна съм сложил тази задача и би трябвало да я решим: да намерим опция посредством балтийските пристанища. Ако литовците не са съгласни, да се договорим с латвийците и да купуваме този петрол. Да го преработваме и да осигуряваме (с горива - б.р.) балтийските републики. " - разяснява Лукашенко.

По думите му, за балтийските страни това ще е по-евтино, в сравнение с да ги купуват по международните цени, както е в този момент.

" Може да се договорим, че това ще е нашият общ петрол, който ще преработваме в осъвременения Новополоцки нефтопреработвателен цех. " - добавя Лукашенко.

Същевременно той прикани да не се преувеличават проблемите към бюджетните загуби на Беларус поради " данъчните маневри " на Русия.

На 5 декември 2018 година Лукашенко се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши противоречивите въпроси. Несъгласията са свързани с повишението от страна на Москва на налога върху добива на потребни изкопаеми, цената на съветския петрол за Беларус, както и на съветския газ. Тогава не беше реализирано единодушие.

В края на декември още веднъж имаше среща сред двамата, към която към момента има доста незнайни. В някои съветски медии се появиха изявления, че Лукашенко се е огънал пред съветския напън и е приел " обединение " на Русия с Беларус, което би било фактическо анексиране на Беларус при отвод от суверенитет от страна на Минск.

Официално Кремъл не отхвърли разновидността за " обединение ", като беше декларирано, че двете страни " вървят една към друга ".

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с публично изказване, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изказване обаче не последва.

Преди часове Лукашенко съобщи, че сливането на двете страни не стои на дневен ред.

В предходните месеци той неведнъж алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той съобщи, че " Беларус е подготвена към поетапна интеграция с Русия ", само че е неефикасно Москва да употребява напън.

" Да ни шантажират и да се пробват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е неефикасно. Ние би трябвало да вървим към интеграция в името на единението на нашите нации. Не мога да приема подмолни измами, всичко би трябвало да е почтено и намерено. " - уточни Лукашенко.

Днешното изказване даде мотив за догатки, че напъните му да преодолее енергийната взаимозависимост от Русия евентуално са опит да избави предотврати поглъщането на Беларус от Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР