Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че не е очаквал

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че не е очаквал
Коментари Харесай

Лукашенко за войната в Украйна: Имам чувството, че тази операция се проточи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че не е очаквал " интервенцията " на Русия в Украйна да се проточи толкоз дълго.

В изявление за " Асошиейтед прес " той увери, че прави " всичко ", с цел да спре войната.

Въпреки че беларуският водач отбрани съветската инвазия, която стартира на 24 февруари, той добави, че не е считал, че тя ще се " проточи по този метод ", съобщи нюз.бг.

" Но аз не съм задоволително осведомен с този въпрос, с цел да кажа дали върви по проект, както споделят руснаците, или както го чувствам. Искам още един път да подчертая, имам възприятието, че тази интервенция се проточи ", означи Лукашенко.

Той съобщи, че Украйна " предизвика Русия "  и акцентира, че Беларус е за мир.

" Категорично не одобряваме никаква война. Направихме и вършим всичко в този момент, с цел да няма война ", посочи президентът и добави, че договарянията сред Украйна и Русия са почнали с помощта на него.

Лукашенко увери, че Беларус не съставлява опасност за Запада.

" Ние не заплашваме никого и няма да го вършим. Освен това не можем да заплашваме - знаем кой ни се опълчва, тъй че да отприщим някакъв спор, някаква война тук на Запад, безусловно не е в полза на беларуската страна. Така че Западът може да спи умерено ", заключи той.

Думите му идват ден, откакто стана ясно, че въоръжените сили на Беларус са почнали неочаквани учения за инспекция на своята бойна подготвеност.

Беларус е известен съдружник на Русия. В началото на войната украинските управляващи упрекнаха Русия, че използва беларуската територия, с цел да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те показаха безпокойство, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, с цел да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните дейности зависи само и само от украинската страна - тя би трябвало да престане да се вслушва в това, което й приказват Западът и Съединени американски щати.

От своя страна ЕС утвърди санкции срещу  " беларуския народ, който играе роля в офанзивите против Украйна ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР