Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави украинците по случай Деня

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави украинците по случай Деня
Коментари Харесай

Александър Лукашенко: Честит празник, Украйна, спрете войната!

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави украинците по случай Деня на независимостта им и употребява опцията да призове за преустановяване на спора в страната.

" Получили самостоятелност преди повече от три десетилетия, двете страни избраха самостоятелни пътища за своето развиване, градейки бъдещето, за което би трябвало да създадем сигурни благоприятни условия за почтено общуване на целия район. Трябва да използваме полезността на нашето съседство, с цел да прекратим борбата ", настоя той в приветствения си адрес, представен от пресслужбата на беларуското президентство.

Освен това Лукашенко увери Киев, че Минск е " подготвен да направи всичко ", с цел да помогне за преустановяване на войната.

Напрежението сред двете страни се повишава от началото на войната в Украйна, защото Беларус поддържа положителни връзки с Русия на фона на спора и по-рано тази година получи съветски нуклеарни оръжия.

Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко разреши на Москва да употребява територията на Беларус за започване на своята инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Оттогава Беларус и Русия организираха голям брой взаимни военни учения, а през юни Лукашенко разреши страната му да бъде употребена като база за нуклеарните оръжия на Москва - ход, който беше остро неодобрен от Запада.

Освен това беларуският водач постоянно се среща с съветския президент Владимир Путин.

Русия и Беларус са свързани в така наречен " съюзна страна ", в която Москва е преобладаващият състезател.

Възприятието, че Лукашенко - парий на Запад, зависи от Путин за оцеляването си, ускори страховете в Киев, че Путин ще го притисне да се причисли към нова сухопътна атака и да отвори нов фронт във войната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР