Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е в ход

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е в ход
Коментари Харесай

Лукашенско обяви за задържан украински агент, отговорен за взрива на самолета край Минск

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че е в ход интервенция на СБУ и Централно разузнавателно управление на САЩ против Беларус с осведомителна, а не военна цел, като засяга гърмежите с дрон по съветския радиолокационен аероплан на летището край Минск.

Той заяви за арестуван сътрудник на спецслужбите на Украйна и негови помагачи, съпричастни към опита за измама на съветския аероплан ДРЛО А-50 на летището край Минск, оповестиха БелТА и ТАСС. За задържането на " терориста " и останалите 20 негови сътрудници осведоми и Ройтерс.

Според Лукашенко терористичният акт е бил подготвян от 6-8 месеца.

" Службата за сигурност на Украйна и управлението на Централно разузнавателно управление на САЩ скрито организират интервенция против Република Беларус. Бил е подготвен терорист ", съобщи Лукашенко, цитира от организация БелТА. Президентът на Беларус добави, че самолетът е претърпял единствено повърхностни вреди при нападението, което е било осъществено благодарение на " дребен безпилотен аероплан ".

Самолетът не беше изваден от строя, само че развален на две места от гърмежите. По думите на Лукашенко досега, единствено за 4-5 дни, са арестувани повече от 20 съучастници на територията на Беларус, а останалите се криели, съгласно него, зад граница. За сътрудника на разузнаването, който беларуските служби са арестували, Лукашенко сподели, че той има украински и съветски паспорт, родом е от Кривой рог - родното място и на украинския президент Зеленски.

" Бил е квалифициран за терорист. Той е руснак, с съветски паспорт, има и украински паспорт. Роден е в Кривой рог, живял е в Крим ", съобщи беларуският президент, като добави, че роднините на сътрудника живеят в Австрия и единствено някои са останали в Киев. По думите му арестуваният е бил завербуван от спецслужбите на Украйна към 2014 година Бил и добър Ай Ти експерт.

Миналия месец беларуски антиправителствени деятели обявиха, че са взривили съвременен съветски боен аероплан при офанзива с дрон на летище покрай беларуската столица. Москва и Минск оспорват това изказване, твърди Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на беларуския президент осъщественият на летище Мачулищи край Минск бойкот не би могъл да бъде осъществен без знанието на украинския президент Володимир Зеленски. По този мотив той излезе от всяка дипломация и го назова обществено " гнида ".

" Изводът е един. Мислех, че на Украйна й е необходим мир, че Зеленски более за своя народ. Президентът Зеленски е просто гнида. Такива интервенции не се организират без координиране с водача на страната и висшия главнокомандващ. Това ви го споделям като президент ", съобщи Лукашенско пред военния хайлайф на страната.

 

Той акцентира, че на територията на Беларус въпросният радиолокационен аероплан не се водел съветски, а също така не е правил нито един полет на територията на Украйна. Дори не се е приближавал до границата на Полша или Литва, добави той. " На никого не сме давали мотив ", подсигурява беларуският президент. Той акцентира още, че Беларус няма никакво желание да разреши да бъде въвличана във войната.

Беларус, която е непосредствен съдружник на Русия, разреши на Москва да употребява територията й за набези против Украйна от началото на военната акция против Киев преди една година, пък напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР