Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия
Коментари Харесай

Лукашенко нареди да затварят заводите със стачкуващи работници и спря новинарски сайтове

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подреди от понеделник стачкуващите предприятия да бъдат затваряни, съобщи Ройтерс, като се базира на осведомителна организация РИА Новости.

" Ако някой не желае да работи, губернаторите и ръководителите на изпълнителните комитети не би трябвало да го принуждават. Няма потребност. Така или другояче няма да го накараме и да го убедим. Страната ще оцелее. Но в случай че едно дружество не работи, от понеделник слагаме катинара на портала и го затваряме. Хората ще се успокоят и ще решим кого да поканим да работи в това дружество ", съобщи президентът на протест в град Гродно, покрай границата с Полша.

Без да посочва никого, Лукашенко съобщи пред своите поддръжници, че уредниците на безредиците в страната се намират в чужбина, а участниците получават оттова финансова помощ, както и политическа поддръжка от водачите на тези страни.

Междувременно управляващите в Беларус стопираха голям брой осведомителни уеб страници , съобщаващи за събитията в страната, обхваната от митинги против властническия президент, съобщи Асошиейтед прес.

Беларуската асоциация на публицистите разгласи, че са спрени над 20 уеб страницата, в това число на финансираното от Съединени американски щати радио " Свобода " и на финансирания от Полша сателитен ефирен канал " Белсат ", концентриран върху Беларус.

Беларуското държавно издателство през вчерашния ден спря да отпечатва водещите самостоятелни вестници " Народная воля " и " Комсомолская истина ", акцентирайки като причина проблеми с оборудването.

" Народът на Беларус няма да допусне Александър Лукашенко да го третира както преди и рано или късно президентът ще би трябвало да се отдръпна ", съобщи опозиционната лидерка Светлана Тихановска в изявление за Ройтерс.

Тя сподели, че получава доста позвънявания от интернационалните водачи, в това число от Англия и Германия, и че всичко, което желае от тях, е да поддържат беларуската общност и да съблюдават суверенитета на страната.

Основната съперничка на Лукашенко на изборите сподели също, че се усеща в сигурност в прилежаща Литва и е заобиколена от бодигардове, само че отхвърли повече мнения за сигурността си.

Александър Лукашенко е изправен пред най-голямото предизвикателство за 26-те си години на власт, откакто от близо две седмици сънародниците му стачкуват всеобщо по улиците на доста градове в страната против резултатите от президентските избори на 9 август, които считат за подправени. В митингите вземат участие и служащи от голям брой държавни индустриални предприятия. Лукашенко отхвърля да е имало каквито и да било изборни измами. Основната му съперничка на изборите Светлана Тихановска избяга в прилежаща Литва, напомня Ройтерс.

Миналата неделя в голяма проява в беларуската столица Минск участваха към 200 000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР