Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че конституцията може да

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че конституцията може да
Коментари Харесай

Лукашенко е готов да отстъпи някои свои правомощия, но не в близко бъдеще

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели, че конституцията може да бъде " усъвършенствана " и някои от неговите пълномощия да бъдат споделени, само че не и в близко бъдеще, съобщи " Ройтерс ".

Лукашенко ръководи властническо Беларус от 1994 година и през този интервал промени конституцията, с цел да разшири контрола си и да изтласка опозиционните сили от Народното събрание.

В годишно послание към депутатите, в което загатна за свалянето от власт на министър-председателя на Армения, Лукашенко сподели, че обмисля децентрализиране на някои от пълномощията му.

" Конституцията ще бъде усъвършенствана. Животът се мени и ние също се променяме, сподели президентът. Да, мога елементарно да трансферира някои пълномощия на други клонове на ръководството. " Държавният глава направи изказването ден откакто арменският министър председател Серж Саркисян подаде оставка след близо две седмици на улични митинги.

Лукашенко сподели, че е изискал от конституционния съд да приготви рекомендации за промени в главния закон, само че предизвести, че тези проекти към този момент са единствено теоретични.

В опит да усъвършенства връзките с Европейския съюз и да понижи зависимостта на Беларус от Русия, през последните години Лукашенко се вслушваше в апели на Запада да показва по-голяма благосклонност към политическата съпротива.

Той помилва няколко политически пандизчии и за пръв път от 20 години опозицията е парламентарно показана, откакто през 2016 година западни наблюдаващи споделиха, че изборите същата година не са били изцяло демократични, само че има усъвършенстване спрямо предходни гласувания.

Опозицията в Беларус се състои от десетина партии и групи, които се борят за популяризирането на идеята си, изправени пред държавните репресии.

Въпреки това през 2017 година най-големите национални митинги накараха управляващите да анулират нов налог, с който щяха да бъдат облагани лицата, които не работят на цялостно работно време - необичаен завой за Лукашенко.

Сега президентът акцентира, че всевъзможни конституционни промени ще бъдат направени в сходство със закона, с цел да се предотвратят публични митинги и неустойчивост. " Ако някой си мисли, че ще вземем конституцията и ще създадем условия за наш Майдан, това няма да стане ", сподели президентът. " Дадох заричане и няма да го наруша, в противоположен случай ще стане като в Армения ", уточни Лукашенко. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР