Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Беларус е заинтересована

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Беларус е заинтересована
Коментари Харесай

Лукашенко пое ангажимент: Урежда конфликта в Украйна възможно най-скоро

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели, че Беларус е заинтригувана от бързото споразумяване на спора в Украйна и назова страната си почтена и порядъчна. Това написа той в писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Беларуската телеграфна организация.

„ Ние не сме агресори, както се пробват да ни показват някои страни. Беларус в никакъв случай не е бил основател на войни или спорове. Но не сме и предатели. Честността и честността в връзките са значими за нас. Нашата позиция е, че терзанията и ползите на всяка страна, без значение дали е една осма от сушата или островна страна, би трябвало да бъде чута от всички. Ето за какво Беларус откровено и непроменяемо остава отдадена на задачата за бързо помиряване “, се споделя в писмото.

Лукашенко напомни, че неведнъж е привличал вниманието към „ деградацията на системите за световна и европейска районна сигурност “, само че не е бил чут.

„ Архитектурата на сигурността в Европа се провали. Нежеланието на западните страни да работят за подсилване на общата и неделима сигурност, пренебрегването им на законните ползи и игнорирането на опасенията на други сътрудници, на първо място на Русия, първо доведоха до търговски, стопански и осведомителни войни, и по-късно провокира парещ спор на територията на Украйна “, показа позицията си той.

„ Само като потушим огнището на борбата, ще можем да стартираме построяването на нов постконфликтен международен ред, в който ще се вземат поради ползите на всички страни “, сигурен е Лукашенко.

Президентът напомни напъните на Беларус да помогне за разрешаването на спора в Източна Украйна през 2014-2015 година, вследствие на което бяха подписани известните съглашения от Минск. Той добави, че по самодейност на Минск договарянията сред украинската и съветската делегации започнаха през 2022 година За него не е толкоз значимо къде ще продължат тези договаряния, „ тъй като в този момент не е моментът да споделяме лаврите на миротворците “.

„ В момента всеки разумен човек и политик би трябвало да мисли не за личната си полза и вероятни дивиденти, а за най-скорошното подписване на мир при условия, които ще бъдат допустими за всички страни в спора “, сподели Лукашенко.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР