Президентът на Беларус Александър Лукашенко има 13 дни срок да

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко има 13 дни срок да
Коментари Харесай

Медии: Конфликтът в Беларус се изостря

Президентът на Беларус Александър Лукашенко има 13 дни период да се поправи, написа съветският в. "Независимая газета ".

Беларуските управляващи още веднъж започнаха груби арести, принуждение и изтезания. Затова протестният водач Светлана Тихановска сложи на Лукашенко национален ултиматум. До 25 октомври той би трябвало да съобщи, че се отдръпва, да спре насилието и да пусне политзатворниците, другояче страната ще стартира обща стачка, показва изданието.

"Вие се мъчите да парализирате живота на страната ни, неразбирайки, че Беларус е по-силна от режима. Щом сте чакали заповед, ето я заповедта ", се споделя в изказване на Тихановска в Телеграм.

През идващите 13 дни тя ще се готви да извърши заканата - стачка във всички беларуски "предприятия, блокиране на пътища, сриване на продажбите в държавните магазини ", а хората в страната ще продължат мирните си акции, припомня всекидневникът всеобщите митинги против фалшифицираното съгласно стачкуващите преизбиране на Лукашенко за президент на 9 август, сурово потушавани от управляващите.

Тихановска счита дейностите на чиновниците на реда за държавен гнет. "Винаги сте биели мъжете, а в този момент биете също дамите, децата и старците. Не се опитвайте да визиите това за разговор ", разяснява тя "грубите и всеобщи арести, побои и мъчения " в неделя и понеделник. Само в неделя бяха арестувани 713 души, отбелязва "Независимая газета " и цитира медици, разказали за черепно-мозъчни контузии, рани от гумени патрони, счупени ребра и крака.

Протестният Координационен съвет прикани през вчерашния ден управляващите неотложно да спрат ескалацията и да проверяват жестокостите против мирни беларуси, написа вестникът, споменавайки по-специално за пенсионерския митинг в понеделник, когато силовите елементи стреляли в тълпата с травматични револвери и пръскали възрастни дами с пикантен спрей.

Тихановска вижда, че идва сериозен миг за митингите, и прави ответен ход - изостря играта. Логична, само че рискована стъпка, разяснява беларуският политолог Александър Класковски. Според него Лукашенко ще отговори на ултиматума й с "особена грубост " и "нов стадий в жестокостта ".

"Успее ли опозицията най-малко да блокира пътищата, спирайки преноса през Беларус, ще завоюва единствено страната, където се намира в този момент Светлана Тихановска ", написа "Комсомолская истина ".

Опозиционерката живее в заточение в Литва, която "не би отказала част от сухопътния пренос. Ако предприятията в Беларус поддържат ултиматума, главните им западни съперници в машиностроенето ще ръкопляскат, до момента в който не си обелят кожата от дланите ", иронизира изданието.

Ще изтегли ли Минск своя пренос от балтийските пристанища, пита се "Известия ". Товарооборотът на балтийските портове спада, установи вестникът, изреждайки латвийски пристанища, през които за деветмесечието са минали с към 12 до 40 на 100 по-малко товари.

Сривът ще е още по-голям, в случай че Беларус премаршрутира своя пренос. Освен Латвия спад в обработката на товари установяват Естония и Литва. Според Артурас Друнгилас от литовското пристанище Клайпеда равнището отпреди рецесията няма да се върне нито тази, нито идната година.

Дългосрочната причина за спада е държавната политика на Русия, която притегля товаропотоците и ги пренасочва от задгранични в лични портове. На този декор балтийските страни би трябвало да пазят клиентите на своите пристанища и основно Беларус. Но добросъседско съдействие няма. След беларуските избори за президент Литва изрично взе страната на опозицията. Отказа да счита Лукашенко за законен водач, даде заслон на главната му съперничка - Тихановска, наложи наказания на публични лица от Беларус, отбелязва "Известия ".



Александър Лукашенко

Вестникът напомня желанието на Минск да преориентира всички беларуски товаропотоци от литовски към други пристанища. "Ще ги забележим по какъв начин ще живеят. Нашите товаропотоци през Литва образуват 30 на 100 от литовския бюджет. Какво желаят още? Преядоха и изнагляха! Затова ще ги сложим на място ", декларирал Лукашенко. И към този момент предложил на съветската Ленинградска област да построи там беларуски морски терминал. Железниците в Русия дали обещание на Минск понижения.

"Балтийските пристанища са строени за големия Съветски съюз. Сега ще обслужват три дребни страни с мъничък вътрешен пазар "%, обобщи политологът от Москва Владимир Шаповалов.

"Вилнюс очевидно не пресмята последствията. Иначе нямаше да води тази самоубийствена политика. Партиите и елитите вероятно имат задоволително пари да оцелеят, а по отношение на хората, управляващите не мислят за тях ", разяснява съветският аналитик Николай Межевич
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР