Президентът на Българската федерация по волейбол - инж. Данчо Лазаров

...
Президентът на Българската федерация по волейбол - инж. Данчо Лазаров
Коментари Харесай

Остава ли Пламен Константинов в националния? Отговорът на Данчо Лазаров!

Президентът на Българската федерация по волейбол - инж. Данчо Лазаров даде изявление за Bulgaria ON AIR. Ето главните акценти от изявлението му:

Г-н Лазаров, каква по какъв начин оценявате представянето на мъжкия народен тим на европейското състезание?

- Аз мисля, че мъжете се показаха доста добре на това европейско състезание. Вярно е това, че имахме доста по-високи упования поради капацитета на нашия тим, както и неговата настройка за реализиране на добър резултат на този шампионат. Шестото място е едно влиятелно място. Вярно е, че имахме един мач със Сърбия, който за огромно страдание не можахме да спечелим - другояче това ни отваряше пътя към медалите, изключително като имате поради, че страни като Франция, Италия, Полша не можаха да влязат в осмицата.

Наблюдавайки мача със Сърбия в профил, единствено спортно-технически ли отстъпихме или имаше и огромно психическо напрежение в момчетата?

- Вижте, постоянно когато играем със Сърбия или с водещи тимове в Европа, има доста огромно напрежение и е доста значимо да хванеш момента, в който да победиш съответния тим. Според мене сърбите бяха малко по-силно стимулирани и го показваха по всевъзможен метод по време на играта. Има и други аргументи, само че не желая да влизам в спортно-технически разбори. Първо не ми е работа и второ Константинов задоволително обстойно изясни аргументите за какво не продължихме по-напред.

Според Вас Пламен Константинов има ли поддръжката на играчите вътре в тима?

- Аз съм уверен, че той има поддръжката на играчите, тъй като нашият отбор е една добра сплав сред опитни и млади състезатели. Една от тематиките на нашия диалог с Пламен беше какво ще търсим през идната година - тъй като тя е прекомерно значима за българския волейбол и освен поради международното състезание. Новият формат на международната лига е по този начин проведен, че нашият тим е измежду тези четири, които би трябвало да играят под голямо напрежение, защото би трябвало да създадем всичко допустимо да останем измежду най-силните в международния волейбол. Вече 16-те тима ще бъдат разграничени на две групи - една съществена група от 12 тима, който имат контракт със Световната федерация до 2024 година. В другата група, в която попадаме ние, Канада, Австралия и Корея - двата първи тима след изиграни 15 срещи другата година остават в Световната лига, а третият отбор ще играе play-out мач, а четвъртият незабавно ще бъде отхвърлен, а на негово място ще влезе тим с уайлд-кард. Така че ще бъде доста тежка борба за оставането измежду тези 16 отбора.

 Скандал в националния тим?
Скандал в националния тим?

Пламен настроил националите против себе си?

Ще издържи ли България на това напрежение?

- България би трябвало да издържи на това напрежение. Ние наложително би трябвало да запазим мястото си измежду най-хубавите и аз съм уверен, че това тимът ни ще го направи. Даже освен това - от диалога, който водихме с Константинов, той се съгласи, че би трябвало да влезем във финалите.

 Снимка 310226
Източник:

В този диалог с Константинов Вие оказахте ли му цялостна поддръжка и остава ли той отпред на тима?

- Естествено, че остава отпред на тима. Сега не е моментът даже да се мисли за сходни опити като промяна на треньор. Първо нямаме такова съображение и второ предстоят ни доста по-отговорни, доста по-важни задания. Още повече, че самият Пламен е уверен, че може да реализира тези цели и задания, за които говорихме.

Ще има ли играчи, които няма да продължат по пътя с него и тима към постигането на тези цели?

- Мисля, че няма подобен въпрос към този миг. Всичко е въпрос на съответните мотивация и настройка на играчите, и те да могат да се включат в добра спортна форма в този маратон, който ще бъде новата международна лига. Времето за подготовка ще бъде доста лимитирано и заради тази причина следва Световната федерация да утвърди по-голям брой състезатели да бъде картотекиран за Световната лига.

Г-н Лазаров, Вие персонално каква оценка си поставяте като началник на волейбола у нас?

- Вижте, в случай че приказваме за резултати - те са явни и са на разположение, без това да ни задоволява никога. Всички, които работим в Управителния съвет се стремим да подобряваме и подвигаме летвата все по-високо.

Да обърнем взор и към женския народен тим, който си обезпечи присъединяване на международното състезание следващата година в Япония, а в този момент му следва присъединяване на европейско. Има ли напредък?

- Вярно е, че женският ни народен тим реализира един впечатляващ триумф с класирането на международното състезание. Пропуснаха първия си късмет, само че на поправителния в Амстердам се оправиха. Това е неоспорим триумф, тъй като Европа има едвам осем квоти и ние да вземем една от тях. Нека бъдем търпеливи и да забележим какво ще се случи в Баку, само че задачата която самите девойки си слагат е влизане в топ 8.

В лицето на Иван Сеферинов намерихте ли вярното решение за женския народен тим?

- Аз мисля, че това е едно положително решение, което взе Управителния съвет. Най-вече съм впечатлен, че той съумя да сплоти всички девойки да играят за България. Преди години постоянно някои състезателки си намираха мотив да не играят - къде субективни, къде справедливи. И това, което той съумя да направи заслужава поздравления.

 Снимка 264790
Източник:

Направи ми усещане едно негово изявление при завръщането на отбора от Амстердам - че тимът има капацитет, само че с цел да се реализират триумфи би трябвало да има единение при състезателки, треньори и управление. Как тълкувате тези негови думи?

- Това той може да Ви го изясни. Федерацията си прави своята работа - ние осигуряваме изискванията за подготовка. Може би има условия за още по-близко и тясно съдействие. Аз непрекъснато се срещам със Сеферинов и обсъждаме и най-малките елементи, решаваме ги в точния момент. По-важно е друго - доколко треньори и състезателки могат да се обединят към концепцията за реализиране на един впечатляващ резултат. Още повече, както и Вие подчертахте, е пристигнало времето за това!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР