Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински заяви, че

...
Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински заяви, че
Коментари Харесай

Красимир Инински след третото място на жените на Европейското: На този етап постигаме целите си

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински съобщи, че е доста удовлетворен от третото място на националния тим на европейското състезание по бокс в Будва. Той обаче добави, че на ръководения от Ангел Ангелов отбор занапред му следва доста работа и фокусът би трябвало да падне напълно върху нея.

В черногорския град България завоюва едно злато посредством Севда Асенов в категория до 48 кг, два сребърни медала на Венелина Поптолева до 52 кг и Светлана Каменова до 57 кг и един бронз на Станимира Петрова до 54 кг. Макар България да имаше общо едвам шест представителки от общо 12 категории, отборът приключи на трето място в отборното класиране, изпреварвайки огромни боксови народи като Италия, Франция, Англия и Турция.

" Целите, които си поставихме, ги реализираме на този стадий. Трябва обаче да забравим бързо тези триумфи, да излезем от зоната на комфорт и да се захващаме крепко за тренировки, тъй като ни предстоят виновни надпревари следващата година. Като образец мога да дам Светлана, която до момента е правила мощ и идва на тази конференция напряко от залата. Нещата при нас вървят добре. Надявам се да сме здрави, аз ще се погрижа всичко да бъде обезпечено ", сподели Инински.

" За мен девойките свършиха един героизъм на това европейско състезание. Само ние си знаем през какво минахме. Тези девойки направиха един подвиг, само че с тях и с техните треньори аз мога да очаквам умерено и Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година ", сподели основният селекционер на женския народен тим Ангел Ангелов.

" Искам да поздравя всички девойки и всички сътрудници, които бяха на шампионата. За мен и шестте боксьорки, които бяха в Будва, са много опитни, много положителни и заслужаваха медали. Сигурен съм, че имаме един добър тим и благодарение на господин Инински и федерацията, както и с работа по клубовете, ще вземем оптимален брой квоти за Игрите в Париж. Българският народен тим ще върви все по-нагоре и по-нагоре ", сподели Борислав Георгиев, различен от треньорите в националния отбор.

Петър Лесов, който се грижи за подготовката на Станимира Петрова, описа, че тя е била с температура на европейския шампионат и затова е съумяла да стигне единствено до бронзов орден. Лесов изрази терзание за здравословното положение на някогашната международна шампионка, която бе болна и няколко седмици преди шампионата в Черна гора.

" Не желая това да звучи като опрощение, само че считам, че в случай че не беше този здравословен проблем, Станимира Петрова можеше да завоюва златния орден. Тя игра с температура. Още щом пристигнахме, тя се разболя и нямаше нужната мощ. Говорихме и с Ангел Ангелов да създадем нещо, някакви проучвания, с цел да забележим какво е състояние и да подсилим имунитета на Станимира. Преди европейското състезание - за шампионата " Балкан ", тя изкара друга болест и бе 10 дни на антибиотик. Сега отново прехвана някаква болест и игра с температура от 37,9 градуса от самото начало. Уверен съм обаче, че на идващия шампионат тя ще направи всичко допустимо, с цел да се показа както може ", изясни Лесов.

Севда Асенова дефинира отминаващия сезон като най-успешния в нейната кариера. 37-годишната Асенова стигна до бронз на международното състезание в Турция и до злато на европейското. Тя не изключи опцията и да премине в по-горната категория до 50 кг, с цел да може да се цели в квота за Олимпийските игри в Париж.

" Отминаващата година е най-успешната за мен. Искам да благодаря особено на моите треньори, на федерацията и президента господин Инински, както и всички в боксовия клуб в Русе ", съобщи Асенова и добави, че сега е в интервал на отмора.

За разлика от нея Светлана Каменова разкри, че тренира доста крепко и се цели в отбрана на купата си от шампионата " Странджа " при започване на идната година.

" Добре се усещам от подготвителния развой, въпреки и в този момент да имам мускулна тресчица. В залата съм, упражнявам с огромната цел за Олимпийските игри. Гледах финала на европейското състезание, обсъдихме грешките, които позволих, с моя треньор Борислав Георгиев, тъй че сме създали добър разбор и сме почнали работа изначало ", сподели българската представителка в категория до 57 кг.

Младата Венелина Поптолева, която завоюва първи орден при дамите, сподели, че е удовлетворена от представянето си и присъединяване във край при 52-килограмовите.

" Има какво да надграждам за следващата година. Готова съм да дам 100 % от себе си ", сподели тя.

От щаба на националния тим показаха, че е изцяло допустимо България да взе участие с три боксьорки на Олимпийските игри в Париж. За момента проектът е за квоти да се бият Станимира Петрова до 54 кг и Светлана Каменова до 57 кг, а в най-ниската олимпийска категория - тази до 50 кг, ще се взема решение сред Севда Асенова, Венелина Поптолева и титулярката Златислава Чуканова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР