Президентът на България Румен Радев заяви, че трябва час по-скоро

...
Президентът на България Румен Радев заяви, че трябва час по-скоро
Коментари Харесай

Радев: Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна

Президентът на България Румен Радев съобщи, че " би трябвало час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за преустановяване на войната в Украйна ".

" Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от страни членки на НАТО ", добави президентът на брифинг за медиите след срещата си със своя маджарски сътрудник Тамаш Шуйок.

Българският президент е на публично двудневно работно посещаване в Унгария по покана на своя сътрудник. По-рано през днешния ден двамата президенти разговаряха на четири очи, осведоми Българска телеграфна агенция.

По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече старания за намиране на мирни решения за това. Той напомни и за помощта, която страната ни оказва.

Войната в Украйна остава огромното предизвикателство и огромният риск пред нашите страни. Всеки ден продължаването на тази война значи загуба освен за Русия и за Украйна, само че и за всички страни членки. Всеки ден от тази война значи възходящ риск за световната сигурност, сподели Радев и добави: Ние не трябва да допуснем тя да се разрасне и като тримерен обсег, и като активност.

Той засегна и тематиката за европейския път на Западните Балкани. Унгария и България са едни от моторите за разширението на Европейски Съюз, за европейскта интеграция на Западните Балкани, уточни президентът. Радев изрази вяра, че Унгария като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, реализиран до 2022 година, да бъде спазен.

Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. година поема председателството на Съвета на Европейски Съюз и акцентира, че това се случва във значим миг след европейските избори, когато би трябвало да се одобряват нови стратегически стратегии и би трябвало да се реализира равномерен преход към новите институционални действителности.

Радев подчертава върху един от целите на идното председателство на Унгария, обвързван с демографията. Той изрази вяра, че ще се търсят нови механизми за разрешаването на това предизвикателство.

Мигрантският напън е общ риск за целия Европейски Съюз, а това значи и общ ангажимент на всички страни членки. Ефективното разрешаване на мигрантския напън може да стане единствено с ефикасни, групови механизми за запазване на общата ни граница. Радев благодари за дейните старания на Унгария за запазване на външните граници на Европейски Съюз.

По отношение на стопанската система Радев уточни, че Унгария е предпочитан стопански сътрудник на България и означи растящия стокообмен, който по думите му към този момент е надхвърлил 2,5 милиарда евро. Радев акцентира, че наред с обичайни области на съдействие като търговията, банковото дело, се отварят и благоприятни условия за взаимоотношение в региона на високите технологии. Президентът уточни още, че е разисквано и съдействието в региона на образованието и културата.

Ключовият детайл в нашите стопански връзки - това е енергетиката, сподели Радев. България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария, добави той. Радев акцентира, че напъните на страната ни в посока подобряването на енергийната съгласуваност със прилежащите на Унгария страни работи и за нея. Той даде образец с газовия интерконектор с Гърция, със Сърбия и означи, че те способстват за енергийната сигурност и диверсификация на Унгария. Българската самодейност „ Солидарити кръг “ за транспорт на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, уточни той и акцентира, че страната ни е получила, с помощта на взаимното съдействие с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за полутечен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете страни.

И двете страни споделяме убеждението, че нуклеарната енергетика е основен фактор за реализиране на енергийна сигурност и резистентен преход към зелена стопанска система.

Радев благодари за гарантирането на съхраняването на националната и културна еднаквост, обичаи и език на българското малцинство в Унгария.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР