Президентът на България Румен Радев пристига в Карлово на 18

...
Президентът на България Румен Радев пристига в Карлово на 18
Коментари Харесай

Президентът Радев пристига в Карлово

Президентът на България Румен Радев идва в Карлово на 18 юли по случай 182 години от рождението на Васил Левски, този ден е и празник на града. Държавният глава ще взе участие в тържествения митинг-заря на площада с паметника на Апостола и ще произнесе словото. Проявите, проведени в Карлово във връзка рождението на Васил Левски, са под патронажа на президента Румен Радев. Те продължат цяла седмица, а кулминационната точка е на 18 юли, рождената дата на Васил Левски.

На този ден по традиция в църквата „ Свети Николай “ ще бъде отслужена Света литургия, след което на гроба на майката на Апостола на свободата Гина Кунчева ще бъдат положени цветя. От 10 часа от площада пред храма към площад „ 20 юли “ ще тръгне литийното шествие. В 10,30 часа на площад „ 20 юли “ ще се състои тържественият обред по издигане знамената на Република България и Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. Вечерта от 21 часа на площад „ Васил Левски “ кметът на общината доктор Емил Кабаиванов ще открие тържествения митинг-заря.

На 18 юли Карлово ще посрещне и Националният туристически поход „ По стъпките на Апостола “. Тази година една от най-мащабните прояви в чест на рождението на Васил Левски навършва 25 години. По този случай в националния музей „ Васил Левски “ ще има особено празненство, отдадено на юбилея. Над 200 походници от цялата страна, ще дойдат в Карлово сутринта на 18 юли. Те ще бъдат публично посрещнати от кмета на общината Емил Кабаиванов и от жителите на Карлово на площад „ 20 юли “.

Осем лъча с походници от Карлово, Плевен, Видин, Никопол, София, Шумен, Левски към този момент вървят по разнообразни направления, свързани с революционното дело на Апостола.

На 13 юли по стъпките на Апостола потегля и солидна група от Карлово, водена от родственика на Левски Васил Чардаклиев. В похода тази година вземат участие 18 запалени планинари и 7 възпитаници от междинните учебни заведения „ Васил Левски “ и „ Христо Проданов “. Карловската група ще се причисли към участниците от Плевен и дружно ще образуват един лъчовете, наброяващ 30 туристи.

Групата от Карлово потегли с рейс до Априлци, а оттова дружно с участниците от Плевен ще премине по туристическия маршрут - хижа „ Тъжа “, връх „ Ботев “, подслон „ Ботев “, хижите „ Рай “ и „ Равнец “ и на 18 юли ще дойде в Карлово, споделя в задатък Васил Чардаклиев.

По традиция формалният старт на похода бе даден на 11 юли пред паметника на Васил Левски в Плевен. Началото на самодейността слага през 1995 година от учителя по история тогава Васил Копчев от Плевен. Днес той е почетен ръководител на Общинския комитет „ Васил Левски ” в Плевен и един от ветераните, които и тази година ще изминат маршрута Плевен-Карлово, по който е прекосявал Апостола при обиколките си из Българско.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР