Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му е

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му е
Коментари Харесай

Алиев готов на преговори с Армения

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че страната му е подготвена неотложно да стартира мирни договаряния с арменските водачи " тук, в Грузия ". Това ще се случи, в случай че Ереван се съгласи на договаряния след успеха на Баку предишния месец над етническите арменски сепаратисти в отцепническия район Нагорни Карабах, оповестява АП.

" Имаме потребност от присъединяване на Грузия в тази обстановка, сподели Алиев след срещи с грузинския министър председател Иракли Гарибашвили в Тбилиси на 8 октомври. Очакваме същото и от Армения. И в случай че се съгласи, ние ще стартираме диалози неотложно, с присъединяване на съответните организации, двустранни и тристранни срещи тук в Грузия ", добави Алиев.

Гарибашвили съобщи готовността си да ангажира Тбилиси в мирния развой и сподели, че " постоянно сме поддържали Грузия като страна с неутрална, безпристрастна позиция ".
 Азербайджан желае договаряния с Армения в Брюксел
Азербайджан желае договаряния с Армения в Брюксел

Погрешно било отводът на Баку за среща в Гранада да се показва като отвращение за диалози

" Ние към момента сме ангажирани с нашата роля в установяването на този посреднически или другарски формат. Тбилиси постоянно е подготвен да взе участие в този развой. И трите страни в Южен Кавказ би трябвало да могат да вземат решение проблемите на района и по-нататъшното ни развиване ", сподели Гарибашвили.

Отделно президентът на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че водачите на Армения и Азербайджан на октомври за диалози.

Забележките идват, откакто Алиев отхвърли да се срещне с арменския министър председател Никол Пашинян за планувани диалози в коридорите на срещата на върха на европейските водачи в Гренада, Испания, на 5 октомври. Той сподели, че желае непосредствен съдружник като Турция да взе участие в сесиите и се оплака от която съгласно него е предубедена в интерес на Ереван.
 Алиев упрекна Франция за възможен предстоящ спор с Армения
Алиев упрекна Франция за възможен предстоящ спор с Армения

Той сподели, че осем села в Азербайджан " към момента са под арменска окупация "

На 8 октомври кабинетът на Алиев съобщи в изказване, че " заради добре известната позиция на Франция Азербайджан не е взел участие в срещата в Гранада ".

Припомняме, че с арменци област Нагорни Карабах предишния месец. - са избягали и са потърсили леговище в Армения, страна с 2,8 милиона души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР