Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно официално

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно официално
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев идва на двудневно посещение в България

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

Двамата президенти ще създадат обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и ще обсъдят развиването на съдействието в енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Днес президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от президента Радев с публична гала пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “, по време на която националният химн на България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава. Илхам Алиев ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

След церемонията по формалното посрещане, на „ Дондуков “ 2 президентите ще проведат среща на „ четири очи “, ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, след което Румен Радев и Илхам Алиев ще създадат взаимни изказвания за медиите.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще взе участие в церемонията по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките на визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически сътрудник на България в напъните за реализиране на диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб. м природен газ годишно, подписан от „ Булгаргаз “ през 2013 година По силата на съглашението доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години. Количествата бяха контрактувани още през 2008 година при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в цялостен размер природен газ от Азербайджан с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция.

***

Двустранни визити на равнище президент

Досега президентът Илхам Алиев е бил три пъти на посещаване у нас – два пъти на публично (23 - 24 септември 2005 година по покана на президента Георги Първанов и на 4 март 2015 година по покана на президента Росен Плевнелиев) и на работно посещаване на 13 ноември 2009 година

Преди това президентът на Азербайджан (30 юни 1993 година - 15 октомври 2003 г.) и татко на Илхам Алиев - Гейдар Алиев, е бил на публично посещаване у нас на 29 и 30 юни 1995 година по покана на президента Желю Желев.

Първото публично посещаване на български президент в Азербайджан е на президента Петър Стоянов на 2 и 3 декември 1999 година по покана на президента Гейдар Алиев. Акцент на визитата е усилването на търговско-икономическите връзки. Президентът Стоянов декларира, че Азербайджан има доста благоприятни условия във връзка с преноса на нефт за страните в Европа и България би се радвала да е една от тях, а президентът Гейдар Алиев декларира, че е значимо включването на България в плановете за транспорт на нефт и газ от Каспийския район до Европа.

Президентът Георги Първанов е бил четири пъти на посещаване в Азербайджан – два пъти на публични и два пъти на работни визити. Акценти на визитите са опциите за активизиране на двустранните стопански връзки, съдействието в енергетиката, развиването на транспортните връзки, разширението на структурата на стокообмена. При работното си посещаване от 10 до 12 март 2008 година след срещата с президента Илхам Алиев, президентът Първанов декларира, че България е подготвена да закупи към един милиард куб. м природен газ от Азербайджан, акцентирайки, че това е част от концепцията за диверсификацията в енергийната сфера. По време на работното си посещаване на 22 януари 2009 година президентите Първанов и Алиев удостоверяват предходната си договореност за доставки на азербайджански природен газ за потребностите на България.

Президентът Росен Плевнелиев е бил два пъти на работни визити в Азербайджан. При визитата на 19 и 20 септември 2014 година за формалната гала по откриването на строителството на Южния газов кулоар, Росен Плевнелиев и Илхам Алиев подписват взаимна декларация, в която се акцентира значимостта на контракта от 2013 година за доставка за България на 1 милиарда куб. метра газ годишно, която би трябвало да стартира от 2020 година В рамките на визитата сред " Булгартрансгаз " ЕАД и държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР е подписан Меморандум за съгласие за изследване на опциите за взаимно развиване на плана за уголемение на газовото вместилище в Чирен. Подписано е и писмо за планове сред двете компании за започване на договаряния за изследване на опциите за реализиране на по-ранни доставки на избрани количества природен газ за България през междусистемната газова връзка Гърция-България.

Президентът Румен Радев е бил на публично посещаване в Баку на 13 и 14 октомври 2017 година по покана на президента Илхам Алиев. Президентът Радев декларира, че Азербайджан играе основна роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа и по тази причина България поддържа построяването на Южния газов кулоар. По време на визитата е контрактувано откриването на директна въздушна линия сред Баку и София от януари 2018 година

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР