Президентът на Азербайджан Илхам Алиев днес обвини Франция, че създава

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев днес обвини Франция, че създава
Коментари Харесай

Илхам Алиев: Франция полага основите за нова регионална война, като въоръжава Армения

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев през днешния ден упрекна Франция, че основава условия за нова война в Южен Кавказ със своите доставки на оръжия за Армения, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Франция сподели, че е сключила нови контракти за доставка на военно съоръжение за Армения.

" Франция дестабилизира освен своите предходни и сегашни колонии, само че и нашия район, Южен Кавказ, със своята поддръжка на сепаратистки трендове и сепаратисти ", съобщи Алиев на конференция за деколонизацията в столицата на Азербайджан Баку.

 

" Като въоръжава Армения, тя организира милитаристична политика, предизвиква реваншистки сили в Армения и приготвя условия за експлоадирането на нови войни в нашия район ", добави той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че все още Париж не е реагирал на тези мнения.

Баку и Ереван водиха две войни през последното десетилетие, само че Алиев реализира огромна победа през септември, откакто завладя азербайджанския район Карабах, където етническите арменци бяха постигнали де факто самостоятелност от началото на 90-те години на предишния век, отбелязва Ройтерс. Оттогава повече от 100 000 души избягаха в Армения.

 

Азербайджан в този момент се намира в мощна позиция за подписване на преференциално спокойно съглашение с Армения и заема все по-твърди позиции във връзка с западните страни, изключително Франция и Съединени американски щати, в които живеят огромни етнически арменски общности и които са благосклонно настроени към Ереван.

На фона на утежняването на връзките, в днешната си тирада Алиев също по този начин съобщи, че Франция е виновна за " множеството от кървавите закононарушения в колониалната история на човечеството ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР