Президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на турския си колега

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на турския си колега
Коментари Харесай

Азербайджанският президент благодари на турския си колега за подкрепата

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за поддръжката в спора сред Баку и Ереван за анклава Нагорни Карабах, заяви Българска телеграфна агенция.

В понеделник Ердоган съобщи, че Азербайджан би трябвало да поеме нещата в свои ръце и сподели, че Турция ще застане " с всичките си запаси и цялото си сърце " зад Баку.

Алиев сподели, че Пакистан, Афганистан и Турция са показали поддръжката си за Баку, само че акцентира, че азербайджанската войска не се нуждае от външна помощ.

Президентът съобщи, че Азербайджан ще приключи военните дейности в Нагорни Карабах, в случай че арменските сили се изтеглят, без да слагат условия от цялата територията на региона.

Премиерът на Армения ни сложи седем условия, които отхвърлихме. Ние имаме едно изискване - те би трябвало абсолютно, напълно и неотложно да изоставен нашите земи. Това изискване е в действие и в случай че държавното управление на Армения го извърши, боевете ще спрат, няма да се пролива кръв и в нашия район ще настъпи мир, сподели Алиев на среща с ранени бойци, които се лекуват във военната болница в Баку.

И азербайджанското външно министерство съобщи, че страната ще продължи военните си интервенции до изтеглянето на арменските сили от Нагорни Карабах.

Тъй като не виждаме арменските войски да напущат територията на Азербайджан, продължаваме законната си военна интервенция, съобщи азербайджанското посланичество в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Минската група към ОССЕ е медиатор в спора за подкрепяния от Ереван сепаратистки регион от 90-те години на предишния век Генералната прокуратура на Азербайджан заяви през днешния ден, че от началото на ескалацията на напрежението в зоната на спора при обстрел от арменските сили на гъстонаселени територии на Азербайджан са били убити 14 и ранени 46 цивилни. Пострадали са също 116 жилищни здания и 26 цивилни обекта, в това число фабрика за килими в град Тертер, четири учебни заведения и медицински пункт.

Армения през днешния ден заяви, че при азербайджанска офанзива в град Мартакерт, в северната част на Нагорни Карабах, са били убити трима цивилни арменци. Военен аероплан на съперника бомбардира град Мартакерт, при което починаха трима мирни поданици, има и ранени, уточни осведомителна организация Арменпрес.

По-рано арменските управляващи споделиха, че при азербайджански обстрел в Нагорни Карабах са починали четирима цивилни и има доста ранени. Ереван заяви и умрял гражданин на арменския град Варденис. Армения разгласява през днешния ден в държавна интернет платформа фотоси, които съгласно нея демонстрират останките на боен аероплан " Су-25 ", свален през вчерашния ден от турски изтребител " Ф-16 ".

Турция и Азербайджан отхвърлят информацията на Ереван, който сподели, че водачът е умрял. Според арменското министерство на защитата името на водача е Валери Данелин. Хикмат Хаджиев, консултант на азербайджанския президент Илхам Алиев, сподели, че през вчерашния ден два арменски изтребителя " Су-25 " са се разрушили в планински регион и упрекна Армения, че лъже, че неин боен аероплан е бил свален.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР